Desenele animate pot fi un instrument foarte bun de educare, încă din primii ani de viață pentru copilul tău. Prin intermediul personajelor și poveștilor, micuțul poate învăța lecții importante de comunicare, comportament și adaptare. Însă, acestea pot avea și efecte negative asupra lui din cauza conținutului neadecvat vârstei sau chiar negativ. În acest context modul în care alegi desene animate potrivite pentru copii devine extrem de important.

mamaplus

Copii absorb foarte repede toate informațiile și stimulii la care sunt expuși, chiar de la cele mai mici vârste. Desenele animate contribuie în mod semnificativ la modul încare acesta va percepe lumea încojurătoare și felul în care vor relaționa cu ceilalți.

Sfaturi pentru alege desene animate potrivite pentru copii

În momentul în care vrei să alegi desene animate potrivite pentru copii există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere. Părintele este cel mai în măsură să decidă tipul de desene animate la care să își expună copilul și beneficiile acestora.

  • Urmărește singură desenele respective înainte de a i le arăta copilului;
  • Desenele trebui să aibă un mesaj și valoare educațională;
  • Evită desenele animate cu scene de violență și limbaj urât – copilul poate fi influențat negativ de acestea;
  • Desenele animate trebuie să învețe copilul despre valori importante precum: prietenia, protejarea mediul înconjurător, să stimuleze creativitatea și curiozitatea;
  • Personajele de desene animate funcționează asemeni unor modele comportamentale așa că este important ca acestea să ilustreze modalități pozitive de a rezolva diverse probleme și de a acționa în lume. Este important să-i crească stima de sine și să îl modeleze să își dorească să obțină rezultate bune;
  • Desenele animate potrivite pentru copii vor contribui la dezvoltarea imaginației.

Există unele serii animate care sunt, într-adevăr prietenoase cu micii lor urmăritori. Iată câteva sugestii pentru părinții care caută desene animate din care copiii să învețe câte ceva, într-un mod agreabil și non-agresiv:

Doctorița Plușica

Are în prim-plan o fetiţă care poate „vindeca” jucării, cu ajutorul prietenilor ei de pluş. Acesta îşi ajută prietenii să se simtă mai bine, verificându-le starea de sănătate, punându-le diagnostice etc.

2. Eroii în pijamale

Eroii in Pijama urmărește aventurile a trei super-eroi preșcolari: Pisoi, Bufnita și Sopi. Împreună cei trei pot face față oricărei situații, se îmbarcă în aventuri pline de acțiuni, rezolvă mistere, se luptă cu răufăcători și învață în același timp lecții valoroase.

Continuarea