Timpul în care îți plimbai liniștită puiul cu căruciorul prin parc a trecut, iar acum ai un mic năzdrăvan cu personalitate care dorește să își exprime în mod liber sentimentele și emoțiile. Ei bine, trebuie să știi că fiecare copil este diferit, iar în general, băieții au mai multă energie și se manifestă într-un alt mod decât fetele. Datorită acestui fapt apar și aceste situații în care copilașul este agresiv la grădiniță sau la școală atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere verbal. 

Pentru a te putea ajuta să rezolvi această situație în mod corect, îți vom prezenta pricipalele motive pentru care prichindelul ar putea să se manifeste în acest mod și cum ar trebui să acționezi.

Cauzele unui comportament agresiv la grădiniță:

  • vârsta;
  • frustrarea cauzată de un complex fizic (ex: purtarea ochelarilor, înălțimea etc.);
  • respingerea de către un grup de copii;
  • dorința de a fi acceptat de un grup;
  • dorința de a fi plăcut de o anumită persoană;
  • dorința de a se face remarcat;
  • imitarea unor personaje observate la televizor;
  • nemulțumirea determinată de un aspect privind familia (ex: absența unuia dintre părinți);
  • comportamentul agresiv al părinților.

Acestea sunt câteva dintre cauzele care ar putea determina ca un copil să fie agresiv la grădiniță. Așadar, primul pas în acest caz este identificarea factorului declanșator și eliminarea acestuia în cele mai optime condiții. Trebuie să iei în considerare faptul că micuții la această vârstă au tendința de a imita pe cei din jurul lor, motiv pentru care, dacă va observa un comportament agresiv acasă sau la televizor el îl va adopta în mod inconștient. Din această cauză noi îți recomandăm ca niciodată să nu te cerți cu partenerul în fața copilului și să îți controlezi în permanență limbajul și comportamentul.

În cazul în care copilașul tău se comportă agresiv pentru a fi pe placul unei persoane, este recomandat să discuți cu el pentru a înțelege că în acest mod el nu va fi acceptat de copii, ci din contra, va reuși doar să îi sperie. Din păcate, în fiecare grup social există astfel de persoane, motiv pentru care prichindelului trebuie să îi fie foarte clar încă din perioada copilăriei că un astfel de comportament agresiv nu este benefic societății. Poți să îi oferi alte alternative prin intermediul cărora el va putea atrage atenția persoanei pe care o place.

Unii prichindei au un comportament agresiv cu scopul de a se apăra în fața celorlalți copii deoarece se simt inferiori din cauza unui complex fizic (ex: purtatul ochelarilor). Așadar, dacă piciul tău își va exprima frustrarea în acest mod este foarte important să discuți cu el și să îi arăți cât de deosebit este. Nu e recomandat să ignori o astfel de atitudine deoarece aceste sentimente de frustrare se pot transforma apoi în furie, manifestată la adolescență printr-un comportament pasiv-agresiv.

Există mai multe motive pentru care copilul tău ar putea să aibă un comportament agresiv la grădiniță. Important este să îi demonstrezi că îi ești alături și să îl ajuți să treacă peste aceste sentimente de furie și frustrare care îl încearcă în această perioadă mai dificilă. O bună comunicare cu puiul tău ar putea rezolva situația cu ușurință.