Îmbrățișarea copilului pare mai degrabă o formă de răsplată. În niciun caz un gest pe care să îl faci atunci când copilul începe să urle, să arunce cu obiecte, iar tu nu poți să îl potolești. Cel puțin, așa am fost învățați până acum și așa pare firesc. Însă ai grijă să nu cazi și tu în această capcană.

Probabil te vei gândi că îmbrățișarea copilului în astfel de momente va încuraja comportamentul impulsiv al copilului. Așa că e mai logic să recurgi la pedeapsă, să îi ascunzi jucăriile, să te impui fermă în fața lui.

Scurt exercițiu de imaginație

Gândește-te la una dintre cele mai stresante zile din ultimul an. O zi în care ai venit acasă extenuată și încărcată cu multe griji și gânduri. Una din acele zile în care ai răbufnit pe partenerul tău, dintr-un motiv banal.

Imaginează-ți: ce te-ar fi făcut să te simți mai bine în acel moment? O ceartă continuă cu partenerul? Probabil acolo s-a și ajuns. Sau poate… o simplă îmbrățișare caldă și cineva care să îți ridice moralul după o zi grea?

Îmbrățișarea copilului poate genera același efect de calmare

Atunci când suntem furioși și ne simțim de parcă am fi pe cale să explodăm, rațiunea nu funcționează în parametri normali. Cu atât mai puțin în cazul unui copil, al cărui creier se află în plină dezvoltare.

Din acest motiv, în situații de stres, le este mult mai dificil copiilor să se exprime coerent și calmi. Tu, ca adult, poți face asta. Mai mult, atunci când îi vorbești copilului pe un ton cald, îl ajuți și pe micuț să se liniștească.

Îmbrățișarea copilului mai poate fi însoțită și de cuvinte precum: „Însemni totul pentru mine”, „Te iubesc oricum”, „Sunt alături de tine să te ajut”, „Vreau să te învăț doar lucruri bune”, „Te poți baza pe mine”.

Aceste cuvinte vor afecta subconștientul copilului tău într-un mod pozitiv. Când îl vei face să înțeleagă mereu că nu este un copil rău, doar pentru că are astfel de răbufniri, totul se va schimba.

Copilul va înțelege că nu e necesar să rămână blocat în acest tip de comportament negativ și va deveni mult mai maleabil.