Somnul este foarte important pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Încă din primele luni de viață, bebelușul este bombardat cu informații noi. Pentru a le putea înmagazina și gestiona mai ușor, copiii au nevoie de foarte mult somn.
Creierul lor este în plină dezvoltare, iar somnul contribuie la sedimentarea noilor cunoștinte. Privarea de somn este asociată cu leziuni în partea frontală a creierului, zonă care corespunde memoriei.
Copiii care nu dorm suficient ar putea suferi anumite leziuni care nu afectează doar memoria, ci și mișcarea, atenția și conștientizarea spațială.
Efectele negative ale privării de somn nu se văd imediat, dar repercursiunile sunt de lungă durată. Mai mult decât atât, somnul insuficient are efecte și asupra dezvoltării funcției „executive” a creierului.
Copiii care nu dorm suficient au probleme de comportament, de atenție, în controlul emoțiilor și raționamentul problemelor. Medicii au descoperit că lipsa programului corect de somn afectează funcția executivă a creierului. Este ca și cum creierul nostru ar fi responsabil cu traficul aerian. Controlul traficului aerian trebuie să știe cum să gestioneze toate informațiile pe care le primește și cum să le proceseze.
Care este cea mai bună oră de culcare?
Fiecare copil e diferit, însă există intervale orare recomandate pentru somnul de seară. Copiii cu vârste între 1 și 1,5 ani ar trebui să fie pusi la somn între orele 18:00 și 21:00. În cazul copiilor de 1,5 – 3 ani, ora de somn ar trebui să se încadreze în intervalul 19:00 – 21:00.
În cazul grupei de vârstă 3-6 ani, somnul de noapte ar trebui să înceapă în același interval orar: 19:00 – 21:00, iar în cazul copiilor cu vârsta peste 7 ani ora de culcare trebuie să fie între 20:00 și 22:00.
Recomandările sunt orientative întrucât fiecare micuț va avea o nevoie de somn personalizată. Din păcate, de cele mai multe ori copilul copiază obiceiurile de somn ale părinților, care au ore foarte târzii de culcare. Programul de somn trebuie modelat astfel încât să corespundă nevoilor specifice vârstei.