Dificultatea de a pronunță corect anumite sunete sau grupuri de sunete se numește dislalie și poate avea că "obiect" orice literă, fie că este consoană, fie că este vocală.

mamaplus

Cum poți evita problemele de pronunție

Cel mai rău lucru pe care îl poți face când copilul nu vorbește corect este să îl jignești sau să te enervezi pe el. Faceți împreună exercițîi, iar dacă progresele întârzie să apară, poate nu ar fi rău să apelați la un logoped.

Până a ajunge, însă, acolo, sunt câteva lucruri pe care le poate face acasă orice părinte.

  • Învață copilul să respire pe nas și să-și curețe frecvent nasul, pentru că mucozitatile pot impedica o pronunție corectă și emiterea corectă a sunetelor.
  • Pentru a întări organele articulatorii, copiii trebuie să mănânce alimente solide care să îi forțeze să mestece.
  • Faceți un consult ORL pentru o testare a auzului pentru că s-ar putea să nu fie probleme neapărat la cum redă sunetele, ci la cum le percepe înainte de a le redă.
  • Există jocuri care implică recunoașterea sunetelor, diferențierea lor în funcție de emițător și puteți învață în timp ce va și distrați.
  • Jucați-va cu organele articularitorii: scoateți limba, încercați să va atingeți cu ea vârful nasului, strâmbați-va, orice poate duce la întărirea acestui mușchi, a buzelor și a celorlalte.
  • Jucați-va cu onomatopee: sunetele emise de animale, zgomotele din mediul înconjurător.

Nu doar medicul logoped îți poate ajută copilul să vorbească mai corect, ci și tu, că părinte, poți contribui la asta. Trebuie în primul rând să îi acorzi atenție celui mic și să identifici orice ar putea fi o problema, iar apoi trebuie să îi acorzi timp să exerseze și să învețe.