Dacă micuțul tău cunoaște deja alfabetul și poate citi fraze întregi, iar orele de lectură sunt la ordinea zilei, s-ar putea să te confrunți cu o mică dilemă. Cel mic își face bine treaba la capitolul lectură, însă pe final nu poate povesti nimic din ceea ce tocmai a citit. Cei mici se concentrează pe a învăța și a recunoaște literele, citesc cuvintele dintr-un text foarte concentrați să nu greșească, pentru a nu-i supăra pe adulți, însă nu sunt deloc atenți la ceea ce citesc, astfel că de multe ori uita ce au citit la începutul frazei. Vestea bună este că există strategii eficiente care pot ajuta copiii să înțeleagă mai bine ceea ce citesc și să nu aibă, astfel, probleme la școală.
Copilul trebuie să citească orice carte îi place și, după ce o termină, să facă un scurt rezumat. Pentru început cel mic trebuie să aibă timp să citească și să înțeleagă, iar apoi, progresiv, timpul alocat fiecărei lecturi trebuie să scadă.
Evident, ar trebui să începeți cu texte simple, adecvate vârstei copilului, iar numărul paginilor poate crește ulterior. Cititul cu voce tare poate ajuta foarte mult în procesul de înțelegere a textului lecturat. Pe lângă cititul efectiv trebuie să ne asigurăm că micuțul înțelege conținutul textului.
Prin urmare, îl putem ajuta trasându-i câteva sarcini simple:
- Să dea un titlu fiecărui paragraf pe care îl citește. Este destul de simplu și dă sens lecturii. În plus, este și mult mai eficient pentru a rezuma textul.
- Să facă întrebări din paragrafele citite - acest lucru intensifică înțelegerea și ajută la identificarea temei.
- Să planifice lectura - acest lucru înseamnă să citească un anumit număr de pagini pe zi și să se concentreze pe ele,
- Să citească în reprize de 25 de minute. Potrivit neurologilor, este durata perfectă pentru a te concentra pe ceea ce citești.
- Să-l provoci să povestească cu propriile cuvinte ceea ce a citit.
- Să-l pui să deseneze ceva care să reprezinte ideea centrală a fiecărui paragraf citit.
- Să facă fișe despre ceea ce citește în cele 25 de minute.
După 3 luni în care copilul citește folosind strategiile enumerate mai sus, înțelegerea textelor citite ar trebui să se îmbunătățească semnificativ, iar copilul va fi pregătit pentru lecturi din ce în ce mai complexe.