Întotdeauna, în spatele comportamentelor nepotrivite stau dureri intense. Copiii spun astfel de cuvinte ca să se vindece. Poate că le-au fost adresate de către alți copii la grădiniță sau la școală. Se simt rău atunci când le aud și nu știu să le gestioneze. Alteori, copiii se simt controlați de adulți, se simt fără putere. Ei au observat puterea cuvintelor urâte asupra celorlalți și se bucură că au și ei această superputere. Prin folosirea cuvintelor urâte, copiii capătă atenția mult dorită din partea adulților, chiar dacă e vorba de atenția negativă.

Ce ar trebui să faci dacă un copil îți vorbește urât?

De fiecare dată când copilul îți spune aceste cuvinte, ar fi bine să îi spui la rândul tău că îi înțelegi supărarea, dar „prost”/ „proastă” e un cuvânt care doare, este o jignire. Spune-i că înțelegi faptul că este furios, dar că nu îți place să fiu făcută proastă și , mai ales, încurajează-l să găsească alte cuvinte pentru a exprima stările prin care trece. Asigură-l că îi vei oferi toată susținerea și îl vei asculta dacă are nevoie să plângă sau să-ți povestească ceva. Este foarte important să cauți în profunzime și să elimini stresul acumulat, pentru că în caz contrar astfel de situații se vor repeta.

Ce nu ar trebui să faci dacă un copil vorbește urât?

În niciun caz să nu îl pedepsiți. Pedepsele, amenințările nu fac decât să agraveze problemele, în niciun caz să le rezolve. Nu îi țineți prelegeri, nu îi faceți morală. Nu ajunge să îi spuneți că sunt cuvinte urâte, pentru că astfel curiozitatea lui în a le folosi crește. Nu faceți mare caz de cuvintele respective, chiar dacă sunteți foarte furioși. Reacția voastră îi poate determina să repete în continuare cuvintele ofensatoare.

Nici ignorarea lor nu vă ajută mai mult, deoarece copilul are senzori care percep că de fapt vă enervează cuvintele și devine conștient de noua sa putere. Este posibil să o folosească în relație cu fratele, surioara sau prietenul său.

Toți copiii trec la o anumită vârstă prin această etapă. Să ne amintim mereu că cei mici nu vor să ne facă rău, nici să ne provoace. Au doar anumite stări, emoții pe care nu le pot gestiona. Sau se simt stresați sau deconectați. Data viitoare când copilul vă aruncă cuvintele: „Ești prost/ești proastă”, gândiți-vă că vă transmite un semnal pe care trebuie să îl descifrați.