Copiii devin vulnerabili atunci când sunt expuși mediului înconjurător, adică un mediu din care fac parte diverși germeni. Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul  imunitar învață treptat cum să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor din mediul extern.

Un virus care pătrunde în organism generează un răspuns al sistemului imunitar, acesta producând anticorpi care atacă virusul și protejează organismul.

Imunizarea este metoda prin care corpul devine rezistent în fața unui factor patogen și poate fi o metodă naturală sau artificială (prin vaccinare).

Vaccinarea ajută la imunizare?

Vaccinarea este metoda prin care corpul obține rezistență sau protecție față de anumiți factori patogeni pe cale artificială. Rolul vaccinului este să stimuleze organismul să producă anumiți anticorpi, astfel încât acesta să fie pregătit în cazul în care se îmbolnăvește. Fiindcă unele boli sunt periculoase pentru copii și pot duce la complicații grave, vaccinul este indicat pentru a proteja împotriva îmbolnăvirii. În cazul anumitor vaccinuri, copiii se pot îmbolnăvi, dar boala va avea manifestări mai ușoare, care să nu pună în pericol viața.

Vaccinarea crește imunitatea prin imunizarea corpului, așadar cele două noțiuni sunt strâns legate. Fiindcă vaccinurile sunt bine tolerate și au efecte secundare ușoare, precum febră moderată sau umflătură locală, copiii pot beneficia de protecție suplimentară în fața bolilor care au uneori consecințe grave.

Alimentația ajută la imunizarea corpului?

Alimentația sănătoasă este importantă mai ales în cazul copiilor, care au un organism în creștere și un sistem imunitar vulnerabil (care devine tot mai pregătit pe măsură ce este expus mediului extern). Copiii mănâncă o cantitate mai mică de mâncare în cursul unei zile, de aceea această cantitate mică trebuie să conțină toți nutrienții necesari.

Legumele, fructele, carnea și lactatele construiesc un meniu zilnic sănătos, astfel că cei mici vor avea toate resursele necesare în corp pentru a rezista în fața bolillor sau pentru a lupta împotriva lor, dacă se îmbolnăvesc. Deși imunizarea organismului nu se obține strict prin aimentație, aceasta influențează capacitatea organismului de a se vindeca mai repede.

Expunerea la mediu este benefică pentru imunitate?

Metoda naturală prin care organismul se imunizează este expunerea la mediul înconjurător, așadar și la factorii patogeni din mediu. Răcelile din perioada copilăriei sunt situațiile cele mai frecvente care ajută la apariția anticorpilor și la construirea imunității. Unele pot fi mai puternice, altele foarte ușoare, însă în toate cazurile, organismul nu se mai îmbolnăvește ulterior dacă s-a imunizat împotriva unui anumit tip de virus.

Este adevărat că simptomele în cazul răcelilor comune pot fi deranjante pentru cei mici, dar acestea sunt normale. Febra este unul dintre simptomele frecvente (deși în cazul multor răceli poate să lipsească) care îngrijorează părinții, însă aceasta este normală și indică faptul că sistemul imunitar produce anticorpi.

Febra poate fi ameliorată prin tratamentul cu paracetamol atunci când depășește 38.5 grade C. Paracetamolul este bine tolerat de stomac și ameliorează durerea, dar trebuie administrat corect, în funcție de greutatea și vârsta copilului.

Consumul de lichide ajută la scăderea febrei și la fluidizarea secrețiilor nazale. Tusea asociată răcelilor poate fi ameliorată prin tratament specific, dar dacă este o tuse expectorantă, aceasta ajută organismul să elimine germenii.

Băile calde sunt indicate mai ales pentru că aburii ajută la elimirea secrețiilor nazale. Răcelile se vindecă de la sine în 1-2 săptămâni, așadar nu trebuie să ne îngrijoreze.

În concluzie, imunizarea organismului se obține în mod natural, în urma interacțiunii celor mici cu mediul extern, dar și prin vaccinare, metodă care previne sau crește rezistența în fața bolilor.