Olița copilului este un obiect foarte important, dacă te gândești câtă muncă de lămurire și ingeniozitate îți trebuie pentru a-l convinge pe bebe să o folosească. Dacă nu este confortabilă, nu este colorată, este prea dură, prea mică sau prea mare, copilul va fi și mai reticent. Micuții vor reacționa diferit în fața „prețioasei" olițe, așa că studiază terenul, vezi dacă acceptă ideea, dacă este pregătit să renunțe la scutece, dacă se supără ca stă ud și-apoi mergeți împreună să cumpărați o oliță. Iată ce olițe poți să alegi pentru copilul tău!
Olița clasică realizată din plastic dur poate fi golită în toaletă și clătită după. Este ieftină și se găsește în orice magazin de profil. Este ușor de mutat dintr-o cameră în alta și pentru a evita „pierderile sau scurgerile”, poți pune sub ea un covoraș absorbant. Olițele clasice nu dispun de muzicuțe și alte sisteme de distrat copilul, așa că piticul va trebui să învețe să stea pe ea până termină.
Olițele accesorizate foarte moderne și apreciate de cei mici sunt prezente pe piață într-o varietate de forme și culori, pentru toate buzunarele și pretențiile. Sunt prevăzute cu tot felul de jucării și melodii care transformă statul pe oliță într-o adevărată distracție. Pentru a merge la sigur, îl poți pune pe copil să-și aleagă singur modelul și culoarea. Unele arată ca niște toalete în miniatură și produc zgomote asemănătoare WC-ului normal (ca atunci când tragi apa). Trebuie doar să fii atentă la modalitatea de curățare și spălare a acestui tip de oliță. Unele necesită demontare și remontare - timp prețios pe care-l poți folosi altfel.
Olița 3 în 1 se poate transforma în reductor atunci când copilul va trece de la oliță la WC, și în scăunel, atunci când copilul stă și desenează la o măsuță. Acest tip de oliță nu vine la pachet cu accesorii distractive.
Reductorul îl ajută pe copil să se simtă în siguranță pe toaletă, fără riscul de a cădea. Din păcate, copilașul va sta cu piciorușele suspendate. Îi poți pune un scăunel sub piciorușe. Un alt dezavantaj ar fi că în caz de „urgențe” nu poți acționa la fel de rapid și usor ca în cazul oliței.
Pisoarul pentru pitici voinici se poate monta pe perete sau se poate prinde de podea, este special făcut pentru băieții mici, poate fi reglat la înălțimea necesară și este o soluție bună pentru că astfel, băieții nu mai trebuie să facă trecerea de la statul pe oliță la poziția „în picioare”. Singura problemă este că vor fi nevoiți să folosească și toaleta pentru „scaun”.
Olița pentru călătorii este pliabilă și este prevăzută cu o pungă de unică folosință pe care ar fi bine să ai unde să o arunci foarte rapid.
Atunci când alegi olița copilului trebuie să ții cont de câteva aspecte foarte importante, precum: siguranța, dimensiunea potrivită, simplitatea și ușurința cu care o poți curăța.
Sursa: qbebe.ro