Se estimează că în primii doi ani din viața copilului, părinții dorm în medie cu 2 ore mai puțin pe zi și petrec cu cel puțin 2 ore în plus pentru treburile casnice. Însă volumul crescut de muncă după sosirea celui mic acasă afectează, de obicei, mai mult mamele în comparație cu tații. Cel puțin așa consideră un grup de cercetători americani.

Într-un studiu realizat de cercetătorii de la American Academy of Neurology și Georgia Southern University, peste 5.800 de femei din Statele Unite au fost intervievate telefonic. Au fost întrebate câte ore dormeau zilnic, considerându-se insuficiente mai puțin de 6 ore de somn. Acestea au mai fost întrebate despre stilul de viață și câți copii aveau.

Cercetătorii au descoperit că, dintre cele aproape 3.000 de femei sub 45 de ani care au participat la studiu și care au dezvăluit că sufereau din cauza lipsei de somn, a existat un factor comun: copiii.

45,48% din femeile cu micuți dormeau mai puțin de șase ore pe zi, comparativ cu 62% dintre cele care nu aveau copii. Adică, pentru fiecare copil din casă, șansele ca mamele să doarmă mai puțin decât aveau nevoie au crescut cu aproape jumătate.

Creșterea copiilor nu a fost legată doar de o reducere a numărului de ore de somn, ci mai mult de o creștere a stării de oboseală.

Femeile cu copii au dezvăluit că s-au simțit epuizate cam 14 zile pe lună, comparativ cu cele fără micuți care au spus că s-au simțit obosite aproximativ 11 zile pe lună. Poate cel mai interesant este că aceste rezultate au fost evidente doar la mame. Tații nu au fost afectați de faptul că au copii în casă, pentru că puteau să doarmă în zgomote și planșete chiar și toată noaptea.

De ce mamele obosesc mai mult decât tații?

Cercetătorii nu au explicat de ce creșterea copiilor afectează mai mult mamele decât tații. Totuși, cea mai mare responsabilitate pentru creșterea celor mici rămâne pe umerii mamei, deși este adevărat că tot mai mulți tați din ziua de azi sunt implicați în îngrijirea micuților.

În plus, faptul că mamele au responsabilitatea de a-și alăpta copiii are un impact direct asupra reducerii orelor de somn, deoarece ele trebuie să se trezească de mai multe ori în timpul nopții și nu reușesc să se odihnească corespunzător.