Majoritatea copiilor mai mici de cinci ani nu ar trebui să consume lapte vegetal, potrivit unui nou ghid de sănătate. Laptele vegetal provenit din orez, nucă de cocos, ovăz, cu excepția laptelui de soia fortificat, nu oferă o valoare nutrițională pentru dezvoltarea și creșterea copilului mic. De altfel, nu este recomandat ca cei mici să consume laptele cu arome, băuturile zaharoase sau sucurile din fructe.

Noile recomandări vin din partea „Healthy drinks. Healthy kids” („Băuturi sănătoase/Copii sănătoși”), un proiect care face parte din programul național „Healthy Eating Research” („Cercetarea în alimentația sănătoasă”) aparținând Fundației Robert Wood Johnson, în SUA. Recomandările sunt urmate de către organizații importante, cum ar fi Academia de Nutriție și Dietă, Academia Americană a Medicilor Stomatologi pentru Copii, Academia Americană de Pediatrie și Asociația Americană a Inimii.

„În ultimii cinci, zece ani s-a observat un interes foarte mare în ceea ce privește laptele vegetal. Din ce în ce mai mulți părinți încep să-l cumpere din nenumărate motive și au o percepție greșită cum că laptele vegetal este egal cu laptele de vaci, dar nu este cazul”, explică Megan Lott, directorul adjunct care coordonează programul național sus-menționat.

Specialistul precizează că majoritatea tipurilor de lapte vegetal nu oferă o valoare nutrițională suficientă, cum ar fi vitamina D sau calciu, necesare pentru creșterea copiilor la această vârstă fragedă.

Ghidul de sănătate face o excepție în cazul copilului care are intoleranță sau alergie la lactoză. Dacă în familia sa există reguli de alimentație (de exemplu, un stil de viață vegan), părinții trebuie neapărat să consulte medicul pediatru.

Deși fiul în vârstă de trei ani al lui Megan Lott, directorul adjunct care coordonează programul național „Healthy Eating Research”, suferă de o alergie severă în privința laptelui de vaci, aceasta încă încearcă să găsească un alt substitut mai bun pentru fiul său.

„Ceea ce este potrivit pentru fiul meu, nu poate fi potrivit pentru altcineva. Totul se bazează pe nevoi personalizate, individuale, iar toate aceste lucruri trebuie să le știe și medicii pediatri sau dieteticienii”, povestește specialistul.

Copilul sub vârsta de un an nu trebuie să consume suc de fructe. O idee greșită a părinților este că sucul care provine din fructe este sănătos, dar de fapt această băutură conține până la 120 de calorii per o singură servire.

Alte băuturi îndulcite precum laptele cu ciocolată și alte arome nu trebuie oferite copilului mic.

De asemenea, o alimentație ideală ar trebui să se bazeze pe alăptarea la sân până la vârsta de doi ani. Copilul mai mare de doi ani poate trece la un tip de lapte scăzut în grăsimi ori lapte degresat.

„Pentru copilul mic, în special pentru cei care fac trecerea de la alăptarea la sân sau cu formula de lapte, cel de vaci este o variantă convenabilă datorită conținutului de nutrienți esențiali”, spune specialistul.

De altfel, în 2017 a mai avut loc aceeași discuție. O echipă de dieteticieni și medici pediatri din cadrul Societății Canadiene de Pediatrie atrăgea atenția de la faptul că tipurile de lapte vegetal nu sunt fortificate cu minerale și vitamine necesare creșterii și dezvoltării copilului mic, ba mai mult decât atât acestea conțin ca al doilea ingredient de pe listă - zahăr, după apă.

Sursa