Un copil care nu se descurcă bine la matematică nu este lipsit de inteligență sau leneș, ci are nevoie de mai mult sprijin pentru a deveni mai bun. A fi fată sau băiat nu are nimic de-a face cu abilitățile matematice. Așadar, faptul că băieții se descurcă mai bine la matematică decât fetele este un mit. Toți copiii își dezvoltă abilități matematice, însă la niveluri diferite. Unii pot dezvolta anxietate față de matematică, ceea ce va însemnă un stres în plus pentru copii când vor avea de rezolvat teme și exerciții la această materie.

Copiii care „luptă” cu matematica sunt cei care vor evita temele la această materie sau se vor enerva când vor fi nevoiți să le facă. Vor începe să plângă înainte de a da un test la matematică sau chiar vor refuza să meargă la școală dacă au fost anunțați că vor fi scoși la tablă. Acestea sunt semnele vizibile care pot indica probleme mai complexe legate de matematică. Cu cât părinții acționează mai rapid în această situație, cu atât copiii pot depăși dificultățile mai ușor.

Există și cazuri în care copiii pot suferi de discalculie, o tulburare de învățare care implică dificultăți de învățare a matematicii. Vestea bună este că indiferent care ar fi problemele ce stau în spatele dificultăților pe care copilul le are la matematica, există și soluții:

  • Folosește cât de multe jocuri matematice acasă pentru a-l ajuta pe copil să își consolideze abilitățile matematice.
  • Explorează activ și distractiv toate simțurile copilului atunci când interacționați.
  • Folosește grafice și învață-l să folosească hărți, când vă jucați sau rezolvați o sarcină casnică.
  • Găsește resurse educaționale suplimentare, care abordează diferit același concept matematic (lecții virtuale cu suport vizual, materiale online interactive, explicații adaptate la situații din viață reală).
  • Cere ajutor de specialitate când simți că nu te descurci de unul singur.

A avea probleme cu matematica îi poate face pe copii să simtă că nu sunt suficienți de deștepți, ceea ce le poate afecta stima de sine. Ajută-ți copilul să înțeleagă că toată lumea întâmpină probleme într-un anumit domeniu și toți trebuie la un moment dat să depună mai mult efort pentru a obține rezultatele dorite.