Protejarea exagerată a copiilor față de microbii existenți poate duce la o slăbire a sistemului imunitar. Îți mai amintești când erai copil și nimeni nu venea după tine, să te dezinfecteze, la fiecare căzătură? Ei bine, se pare că era o idee chiar bună, observă cercetătorii.
Poate nu este o noutate pentru tine și știi deja că această protecție ieșită din comun poate avea consecințe nefaste. La ce ne referim? Este vorba despre slăbirea sistemului imunitar. Așa că este exact invers. Expunerea la microbi, fără a se exagera desigur, susține imunitatea.
Iar anumite cercetări au scos la iveală faptul că micuții sunt chiar protejați de anumite boli, odată ce au fost expuși la bacterii, paraziti, etc. De ce? Pentru că sistemul imunitar are un mod interesant de a lucra.
Microbii – de ce este bine să fii “familiarizat” cu aceștia?
Nu ne înțelege greșit, nu este cazul să îi lași pe copii în cele mai periculoase situații sau atunci când virușii “pândesc la tot pasul”. Dar nici să exagerezi flagrant. Adică, dacă cel mic a atins pământul sau a mâncat o dată cu mâinile murdare, chiar nu trebuie să fie o tragedie.
O cercetare realizată la Northwestern University, din SUA susține că în acest fel copiii devin vulnerabili. Iar bolile despre care vorbim nu sunt deloc banale. Este vorba despre astm, boli autoimune și multe altele. Pentru că aceștia devin mult prea sensibili, ca urmare a unui organism nefamiliarizat cu niciun microb. Așadar, această obsesie de a NU expune copiii la niciun microb ajunge să îi afecteze pe viitor, făcându-i vulnerabili în multe situații.
Microbii – creierul se întărește prin expunerea la paraziți
Incredibil, nu-i așa? Dar poate că așa se explică de ce copiii care nu au fost crescuți într-un mediu steril sunt mai sănătoși. Poate că ai observat că cei de la țară nu au astfel de probleme și chiar se îmbolnăvesc mai rar de alergii, răceli, etc.
Să fie oare o coincidență? Nicidecum. Așa că nu este deloc o problemă dacă cei mici au fost expuși la microbi, în copilărie.
ÎN NICIUN CAZ această manieră nu ar trebui să devină obsesivă. Nu de alta, dar copilul nu va putea să își dezvolte un sistem imunitar puternic, dacă tot timpul este ferit până și de cea mai mică amenințare, observă cercetătorii.
Microbii – cum ar trebuie să procedeze părinții?
Nu ar trebui să le administreze celor mici antibiotice pentru orice fleac, de exemplu. Sistemul imunitar va fi slăbit, iar cel mic nu va face față infecțiilor de tot felul. Se va vindeca mai greu și se va îmbolnăvi mai des, pe viitor.
Nu este bine să sterilizăm tot din casă, mai declară cercetătorii, în special că și aceste chimicale au efecte negative. Iar dr. McDade chiar este amuzat de părinții care se stresează pentru că cel mic a mâncat de pe jos…
Așadar, cei mici trebuie educați și îngrijiți, dar astfel încât să înțeleagă că echilibrul este cel mai important în viață!