În primul rând, să știi un lucru: când copilul tău se comportă în acest mod, el este fascinat de ceea ce poate să facă cu propriile mâini. De aceea, aruncatul este o activitate extrem de interesantă. În plus, este atras de fenomenul gravitației, tot ce e aruncat cade și asta îi incită curiozitatea. Dacă însă, copilul aruncă tot în mod intenționat, există câteva tactici pe care le-ai putea aplica în practică.

Motivul: Copilul este fascinat de ceea ce poate să facă cu propriile mâini. De aceea, aruncatul este o activitate extrem de interesantă. În plus, este atras de fenomenul gravitației, tot ce e aruncat cade și asta îi incită curiozitatea. Un alt motiv este acela că prin aruncarea mâncării sau a obiectelor folosite în timpul mesei atrage atenția tuturor celor de la masa asupra sa.

Cum să reacționezi: Depinde de timpul și de energia de care dispui. Fie ridici obiectul aruncat de fiecare dată și te joci cu micuțul de-a aruncatul și ridicatul până când se plictisește, fie lași obiectele acolo unde le aruncă și astfel îi comunici indirect că jocul s-a terminat. Când va vedea că nu are cu cine să se joace de-a aruncatul, va renunța singur. Este important să conștientizezi că bebelușul nu aruncă mâncarea pentru că nu îi place. Tot ce dorește este să se joace și să interacționeze cu cei din jur.

Dacă nu ai dispoziția necesară să te joci cu lingurița de supă, atunci oferă-i jucării adevărate, chiar dacă nu a terminat de mâncat. Câteva minute de joacă îi vor satisface nevoia de atenție. Vei putea continua apoi masa în liniște. O altă metodă este aceea de a mânca odată cu bebelușul din propria farfurie. Dorința de a imita îl va face mai ușor să vrea să mănânce dacă îi oferi un exemplu. Interactivitatea este cea mai bună metodă de a dezvăța copilul să arunce mâncarea.