A avea un caracter puternic nu este deloc un defect. Nu este ceva ce trebuie privit cu dispreț. În ceea ce privește parentingul, este mai ușor să educi un copil cu un temperament calm, dar acești micuți pe care îi considerăm încăpățânați sunt, în realitate, potențiali lideri, copii cu idei clare, cu dorință de a explora și de a conduce lumea. De ce ar trebui să le luăm aceste calități?

Dacă simți că cel mic este încăpățânat, el poate fi de fapt un copil cu un temperament dificil. Acesta este unul dintre cele trei tipuri de temperament infantil propuse de Alexander Thomas și Stella Chess după cercetări amănunțite. Este prezent la aproximativ 10% dintre copii și prezintă caracteristici identificabile încă din primele luni de viață:

  • Au tendința de a experimenta emoții negative frecvent. Prin urmare, tind să plângă des și să fie iritabili.
  • Este dificil să stabiliți și să respectați cu ei rutine de somn, mâncat sau alte rutine. Sunt destul de imprevizibili.
  • Le este greu să se adapteze la schimbări, noutăți și oameni ciudați.
  • Nu tolerează frustrarea. Totul trebuie să fie așa cum își doresc și la momentul dorit. Pot răspunde cu furie atunci când sunt forțați să facă ceva.
  • Au nevoie de atenție și stimulare constantă. Se pot plictisi cu ușurință, dar dau totul atunci când ceva îi motivează.

Este important să ne amintim că aceștia nu sunt neapărat copii agresivi, nepoliticoși sau cu probleme comportamentale. Au un caracter care îi poate provoca pe acei părinți care cer doar ascultare. Totuși, prin educarea dintr-o altă perspectivă, se pot obține mari realizări.

Sfaturi pentru creșterea copiilor încăpățânați sau cu voință puternică

Dacă micuțul tău se încadrează în această categorie, iată câteva recomandări parentale care te pot ajuta:

Lasă-l să aleagă

Pentru copilul încăpățânat, nu este nimic mai rău decât a trebui să se supună voinței altora; are propriile sale idei și vrea să le urmeze. Prin urmare, în loc să dai comenzi, poate fi mai eficient să oferi o serie de opțiuni controlate dintre care copilul poate alege.

Fie că ține de îmbrăcăminte, mâncare sau activități pentru timpul liber, încearcă să expui diferite alternative și lasă-l să aleagă. Acest lucru îl va face să se simtă auzit și implicat și va evita conflictele care apar atunci când comenzile sunt date unilateral.

Oferă explicații și comunică

Copiii cu un caracter puternic sau cu un temperament dificil răspund foarte bine la dialog. Fie că este vorba de respectarea unei reguli, de asumarea unei noi sarcini sau de a face față unei situații neplăcute, fă-ți timp pentru a explica de ce. De ce este necesar acest lucru? De ce trebuie să părăsească parcul? De ce trebuie să petreacă noaptea la bunici? Deși pare prea tânăr pentru a înțelege, această conversație îl va face mai dispus să accepte situația. Va simți că este luat în seamă și că părinții lui nu încearcă doar să se impună asupra lui.

Empatizează și validează-i emoțiile

Acești micuți experimentează adesea emoții negative. Pentru părinți, aceasta este o supărare. De ce trebuie să ai asemenea reacții doar pentru că trebuie să faci duș sau să te trezești la timp? Acest lucru ne poate determina să ne pierdem cu firea și să încercăm să-i forțăm. Este mult mai productiv să empatizăm cu copiii încăpățânați.

De exemplu, putem spune: „Înțeleg că te distrezi foarte mult jucându-te și că nu ai chef să mergi la baie. Și mie îmi este greu să părăsesc activitățile care mă amuză. Totuși, dacă te speli acum, vom avea timp să citim o poveste.”

Controlează-ți și reglează-ți propriile emoții negative

Acesta este un punct cheie pe care nu trebuie să-l pierdem din vedere. Creșterea unui copil încăpățânat este o provocare și poate stârni furie și disperare. Ne putem pierde cu firea. Devenim anxioși, țipăm sau amenințăm prea des. Acest lucru nu face decât să mărească disconfortul copilului și să agraveze conflictele. Este esențial ca părinții să știe să aplice autocontrolul și să-și regleze propriile emoții, să mențină un ton adecvat al vocii și să aibă răbdare. Numai așa copilul va putea să se liniștească și să învețe din exemplul părintelui.

Ascultă-l

Copiii încăpățânați sau cu voință puternică au multe de spus și vor să fie auziți. Pentru ei, este un adevărat cadou faptul că părinții lor sunt interesați de opiniile, dorințele și gusturile lor. Prin urmare, interesează-te cu adevărat de copilul tău, de hobby-urile lui și pasiunile lui; petrece timp cu el, încurajează-i inițiativele și împărtășește-i gusturile.

Apreciază-l necondiționat

În cele din urmă, evită să-ți comparați copilul cu alți copii. Este adevărat că frații, verii sau prietenii lui pot avea un temperament mai flexibil, mai adaptabil sau mai puțin pretențios, dar asta nu-ți face copilul mai rău. Nimănui nu-i place să fie comparat și disprețuit, mai ales de oamenii pe care îi iubește cel mai mult.

Vei înțelege că a fi părinte nu constă în a da ordine, ci în a ghida creșterea unei alte ființe umane după propriile sale nevoi. Deși va fi mai obositor decât te așteptai, va fi și extrem de satisfăcător. Bucură-te de aventură!