În asemenea situații un lucru este cert: dacă certurile și pedepsele nu dau rezultate, să știi că acest comportament violent al copilului nu a apărut din senin, ci este rezultatul unei probleme întâmpinate la școală sau acasă.

De multe ori, părinților le vine foarte greu să creadă că micuțul lor se transforma la școală într-un bătăuș: insultă, batjocorește, amenință, minte, distruge lucrurile altor copii, îi bate etc. De aceea, este important să înțelegem întreg procesul prin care trece cel mic. De asemenea, este indicat să aflăm cum putem aborda o astfel de situație, astfel încât episodul să nu se mai repete.

Motivele agresivității

Pe lângă probleme de natură psihică (unde este indicat să vorbești cu un specialist – consilier, psiholog), există numeroase alte motive pentru care cei mici au un comportament violent la școală sau la grădiniță.

În primul rând, situația de acasă îl influențează foarte mult pe copil. Dacă părinții lui țipă mereu la el (chiar dacă nu a făcut nimic greșit) sau chiar îl bat, micuțul va înțelege că doar așa se poate descurca și în viață.

Totuși, și opusul acestei situații poate cauza un comportament agresiv. De exemplu, atunci când cel mic este foarte răsfățat în familie și este obișnuit să dea ordine, este normal că va acționa la fel și la școală.

Aceeași problemă rezultă și dacă este martor la acte de cruzime și violență înfăptuite de cei din jurul său. De asemenea, dacă cel mic a fost învățat să se apere de agresori, dar fără să îi explice nimeni conceptul de autoapărare, copilul va fi tentat să se impună prin forță.

Un alt motiv din urma căruia poate apărea agresivitatea este pierderea cuiva drag. Dacă părinții divorțează sau cineva din familie moare, micuțul suferă o schimbare majoră în viață. Astfel, micuțul ajunge să își exprime sentimentele prin acte de violență: își lovește colegii, se contrazice cu adulții și îi insultă etc. Atunci când cel mic nu își poate exprima sentimentele (prea puternice) prin cuvinte, se comportă violent, devine un copil bătăuș.

În fine, copilul poate fi discriminat și umilit la școală. Fie că profesorii se iau mereu de el, fie că îl marginalizează colegii, copilul va cauta să se răzbune.

mamaplus

Ce este de făcut?

În primul rând, nu dispera. Așa cum ai putut observa mai sus, motivele pentru care copilul acționează agresiv sunt foarte normale și ușor de explicat. Astfel, există și soluții: unele mai rapide, iar altele care durează mai mult în timp.

Cel mai important este să discuți cu cel mic. Dacă îl vei întreba ce simte și de ce a ales acest mod de exprimare, copilul va explica ce simte, nevoile pe care le are și problemele pe care urmează să le înfrunte.

De asemenea, pedeapsa nu funcționează niciodată (și cu atât mai puțin cea abuzivă). Dacă îl umilești sau îl jignești, nu vei face decât să îi alimentezi sursa agresivității. Acordă-i atenție, afecțiune și apreciere. Deseori, copilul bătăuș vrea doar să îți atragă atenția asupra nevoii sale de a fi observat.

Discută și cu educatorii sau profesorii săi (sau cu cineva în care cel mic are încredere). Implicându-te în viață sa de la grădiniță sau școală, poți afla lucruri pe care nu ți le destăinuie acasă.

Jocurile de rol mai sunt o opțiune în educarea copiilor violenți. Copilul (fie el bătăuș sau nu) are nevoie să învețe anumite abilități sociale și este mult mai ușor pentru el dacă le exersează acasă. Părintele poate să joace rolul unei persoane întâlnite la școală, iar cel mic va avea de abordat diverse situații. De exemplu: împărțirea unei jucării cu un alt copil, acceptarea criticii, etc.

Dacă nu poți rezolva situația în cadrul familiei, apelează la un consilier sau terapeut. Dar este important că micuțul tău să simtă că are suportul părinților, să învețe de la ei despre empatie și bunavoință.