Stilul de viață nesănătos și schimbările climatice sunt principalele cauze ale apariției unei alergii, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Însă deloc de neglijat nu este nici moștenirea genetică, spun alergologii.
„Părinții transmit material genetic copiilor, dacă părinții sunt alergici, posibilitatea ca și copilul să fie alergic este cam de 30% dacă un părinte este alergic, cam 60% dacă ambii părinți sunt alergici”, spune dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.
Alergiile se pot moșteni și de la rude de gradul doi, cum ar fi bunicii, unchii sau mătușile.
„Se transmit rinitele alergice, conjunctivitele, astmul bronșic, forme de urticarie, nu se transmit de obicei reacțiile adverse la medicamente. Adică noțiunea de reacție alergică la medicamente și nu se transmite riscul de a face alergie la întepătura de albină sau viespe. Sunt niște forme de alergie speciale care sunt strict personalizate de persoana alergică și nu există risc de a transmite la descendenți”, mai spune dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.
Părinții alergici le pot face copiilor teste preventive de alergie, însă acestea sunt indicate cel mai adesea atunci când copilul prezintă deja primele simptome de alergie. În ceea ce privește prevenția, medicii vin cu următoarele sfaturi:
„Sunt anumite măsuri, nu se dovedesc întotdeauna eficiente, sunt reduse riscurile, nu poți preîntâmpina întotdeauna această boală, e bine însă să cunoști cât mai multe despre ea, să faci investigații și eventual să iei măsuri de a evita respectivul alergen în cunoștință de cauză” adaugă dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.
În momentul de față, alergiile ocupă al patrulea loc la nivel mondial ca incidență după cancer, bolile cardiovasculare și SIDA.