Utilizarea telefoanelor mobile și a tabletelor încă de la vârste fragede poate crește riscul de obezitate a copiilor, dar și la apariția a diferite tipuri de cancer la vârsta adultă, potrivit unui studiu realizat de Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului.
Conform studiului, cu cât un copil petrece mai mult timp în fața ecranelor, cu atât are șanse mai mari să devină supraponderal.
Cercetătoarea Emily Almond a explicat că atunci când folosesc aceste dispozitive electronice, copiii rămân statici și utilizează foarte puțină energie. Astfel, ei nu mai fac activități fizice, precum jocul în aer liber, iar acest factor favorizează excesul în greutate și obezitatea în copilărie.
Telefoanele încurajează un stil de viață nesănătos
Statul în fața ecranelor nu contribuie neapărat la creșterea în greutate, ci stilul de viață asociat cu acest obicei. Când le folosesc, copiii se mișcă puțin și este încurajat consumul de alimente și băuturi nesănătoase, care conțin foarte mult zahăr.
Studiul a concluzionat că, copiii obezi au mai multe șanse să își mențină aceste obiceiuri proaste alimentare și la vârsta adultă crescând șansele de apariție a 12 tipuri de cancer, inclusiv de ficat, esofag, sân, rinichi, pancreas sau prostată.
Organizația Mondială a Sănătății NU recomandă expunerea copiilor sub 2 ani în fața ecranelor digitale. Mai ales în timpul meselor sau înainte de culcare.
Potrivit OMS, utilizarea timpurie a acestor dispozitive afectează sănătatea și dezvoltarea copilului, ducând la probleme de socializare, împiedicând activitatea fizică, provocând atacuri de anxietate și generând tulburări vizuale.