Nașterea unui copil este un pas important pentru fiecare familie în parte, iar cele nouă luni de sarcină vor fi suficiente pentru ca viitorii părinți să-și poată pune ordine în gânduri, să se mute poate într-un spațiu mai mare sau să se informeze foarte bine despre ce ar trebui să facă după apariția copilului.
Iată câteva dintre aspectele legate de citit, în timpul sarcinii
1. Când ar trebui să-i citești celui mic?
Niciodată nu este prea devreme să-i citești celui mic, deoarece acesta va recunoaște vocea ta, chiar și din burtică. Lecturează deci, cu voce tare, pentru ca cel mic să-ți audă glasul, chiar dacă nu va înțelege cuvintele pe care tu le rostești. Cititul în timpul sarcinii ajută la stimularea abilităților de ascultare și creează o legătură strânsă între viitoarea mămică și făt.
2. Cum ajută cititul viitorul bebeluș?
Pentru cel mic, lectura ajută la îmbunătățirea vocabularului, stimulează imaginația și îmbunătățește abilitățile de comunicare. Cu cât comunici mai mult, cu atât cel mic se va putea orienta și descurca mai bine. În plus, lectura poate avea și un scop didactic, astfel, în timp ce comunici cu cel mic, oferă-i informații legate de părțile corpului, zilele săptămânii, numerele de la 1-10, etc.
3. Ce tip de cărți ar trebui să-i citesc copilului meu?
În primele luni, cel mic va prelua foarte mult din limbajul corpului. Chiar și în acest caz, comunicarea este importantă, deoarece acesta se va obișnui cu sunetele, cu vocea celor din jur și, încet, încet, va reuși să-și construiască abilitățile lingvistice. De asemenea, cel mic poate fi fascinat de culorile strălucitoare sau de contrastele puternice, așadar, cărțile colorate și ilustratele sunt o idee excelentă. Dincolo de lecturarea unor cărți captivante pentru cel mic, importantă este comunicarea, deoarece aceasta va ajuta la întemeierea unei relații strânse între mamă și copil, pentru întreaga viață.
4. Care sunt cele mai bune cărți pentru copilul mai mare?
Cele mai bune cărți vor fi întotdeauna cele pe care chiar copilul tău le alege. Un secret este însă să-l ghidezi să aleagă cărți cu desene și cu fraze ușor de reținut. În timp ce unii copii aleg cărțile cu fotografii care mai de care mai colorate, alții vor alege acele cărți care vor avea exerciții de completat, spații de colorat, transformând lecturarea într-o joacă educativă. Alege cărți ușoare și delicate, întrucât cei mici au obiceiul în permanență să bage în gură tot ce prind.
5. Sunt cărțile audio o idee bună?
Comunicarea este cea mai importantă, mai ales în relația dintre bebeluș și mamă. Cărțile audio pot capta atenția celui mic și-l pot face să stea cuminte, însă nu vor ajuta la obișnuirea bebelușului cu vocea mamei, din moment ce cărțile audio au înregistrări diverse. Astfel, experții de televiziune spun că acestea, dar și televizorul sunt indicate după vârsta de doi ani.
6. Ar trebui ca lecturarea să fie o lecție?
Lecturarea unei cărți ar trebui să fie o plăcere atât pentru mamă, cât și pentru cel mic. O repetare deranjantă a anumitor termeni îl va face pe cel mic să se plictisească și să-și piardă interesul pentru cărți. Astfel, învățându-i pe cei mici să se bucure de lectură, este o lecție mult mai valoroasă decât învățarea foneticii, la o vârstă fragedă.
7. Care este cea mai bună metodă pentru ca cel mic să rețină cât mai mult în urma lecturării?
Interacțiunea cu cel mic este secretul care îl va ajuta să facă din ce în ce mai des, conexiuni. O metodă bună este aceea ca, în timp ce îi citești diverse lucruri, să faci asocierea cu lucrurile din imediata apropiere. De exemplu, dacă în carte este deschisă o minge galbenă, aceasta ar trebui comparată cu bila roșie, pe care cel mic o are, pentru a putea face diferențele dintre cele două. Educația este foarte importantă, încă de la vârste fragede.
Sursa: babystem.ro