Schimbările meteorologice sunt întotdeauna însoțite de afecțiuni respiratorii, care se răspândesc repede, avertizează medicii. Vârstnicii, pacienții cu boli cronice și copiii sunt cei mai expuși.

mamaplus

Ce probleme îți poate crea această răcire bruscă a vremii:

1. Cei mai expuși sunt cei care aparțin unei grupe de risc precum vârstele extreme sau cei cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

2. Expunerea prelungită la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afecțiunile respiratorii acute precum laringotraheobronșitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronșic, dar și decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infarct miocardic, angina pectorală sau insuficiență cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice, creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau apariția nevralgiilor, artralgiilor și a puseelor de lumbago.

3. Întotdeauna acești pacienți necesită evaluare rapidă clinică, imagistică și biologică asociate terapiei de suport sau simptomatice.

4. Prognosticul este rezervat întrucât există riscul unor complicații importante imediate sau la distanță.

Atenție! Pe lângă afecțiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarcăm un alt fenomen îngrijorător în această perioadă - creșterea numărului pacienților ajunși la urgențe din cauza automedicației.

Pacienții, dar în special pacientele, recurg la diverse tratamente fără indicație medicală și ajung să necesite terapie de urgență datorită efectelor secundare (alergii, gastrite) sau agravării afecțiunii de bază.

Întrucât variațiile termice importante au devenit un fenomen uzual al acestei perioade vă recomandăm ca pentru prevenția afecțiunilor determinate sau agravate de frig și umezeală să respectați trei reguli simple:

1. Evitați stresului termic (îmbrăcăminte adecvată, lichide calde, evitarea deplasărilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații încălzite precum instituțiile pubilice și magazine);

2. Evitați aglomerațiile și respectați regulile de igienă (utilizarea batistei și spălatul corect pe mâini și a celor legate de alimentație);

3. Faceți orice tratament doar la recomandarea medicului de familie sau a specialistului menționând doar că antibioterapia fără discernământ este ineficientă și duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau efecte secundare nedorite.

Sursa