„Copilul nu vorbește” – este una dintre fricile părinților, mai ales atunci când alți copii de vârsta lui încep deja să o facă. Mai întâi de toate, este esențial să înțelegi că fiecare copil are propria lui dezvoltare. În general, primele cuvinte apar între 10 și 13 luni și sunt cuvinte simple, scurte, care au legătură cu nevoile lor de bază: „mama”, „tata”, „papa”, „pipi”, „apa” etc.
În cazul altor copii, chiar și aceste cuvinte simple pot veni mai târziu. Așadar, dacă micuțul tău încă nu vorbește, nu te îngrijora. Acordă-i timp să se dezvolte, nu pune presiune pe el. Și, mai ales, continuă să comunici cu el.
Retardul de limbaj este o tulburare de dezvoltare a copilului.
Ea apare atunci când copilul, deși este sănătos și are un auz bun, el nu poate lega nici măcar propoziții din două cuvinte. Dacă copilul tău a împlinit deja un an și jumătate și preferă în continuare să comunice cu tine prin gesturi, este cazul să îți pui niste semne de întrebare.
În unele cazuri, poate fi vorba de o simplă comoditate a copilului. În alte cazuri, poate fi vorba de tulburarea de retard de limbaj.
Un alt semnal alarmant pentru părinți este atunci când copilul pare că nu înțelege ce i se spune și nu răspunde la instrucțiuni simple. Atunci când este diagnosticat devreme, copilul cu retard simplu de limbaj poate înregistra progrese rapide.
Chiar dacă copilul nu vorbește, deși a împlinit deja un an, el va recupera. Atunci când nu este vorba de o afecțiune serioasă, ci o simplă întârziere, copilul va recupera rapid și va ajunge treptat la același nivel de limbaj caracteristic vârstei lui.
Sfaturi pentru părinți. Ce facem când copilul nu vorbește?
1. Mergeți la pediatru. Dacă aveți motive de îngrijorare, doar un medic va putea stabili o cauză. Nu uitați, cu cât mai repede, cu atât mai bine.
2. Stimuleză-i dorința de comunicare. Tranformă comunicarea într-o activitate distractivă.
3. Vorbește mult cu copilul. Este important să fie pe un ton calm.
4. Cărticele cu ilustrații îl vor ajuta să asocieze mai bine cuvintele cu anumite desene.