Chiar dacă majoritatea părinților încearcă mereu să fie precauți și își feresc copiii de anumite împrejurări periculoase, există anumite situații de risc în care acordarea primului ajutor copiilor este primordială și chiar vitală. Tocmai de aceea, părinții ar trebui să cunoască care sunt principalele simptome ale intoxicațiilor cu substanţe solide, lichide sau gazoase la copii și cum se acordă primul ajutor în asemenea cazuri. Pediatrul Igor Pletosu are mai multe recomandări în acest sens.

Primele simptome ale intoxicațiilor la copii

”Puteţi suspecta o intoxicaţie dacă observaţi o schimbare bruscă în comportamentul copilului precum agitaţie, copilul nu poate ţine bine echilibrul în timpul mersului, delir, leşin, somnolenţă excesivă la orele când copilul nu ar trebui să doarmă, stare de inconştienţă - copilul nu poate fi trezit, convulsii.”, explică medicul pediatru Igor Pletosu.

Alte semne ale intoxicațiilor la copii: 

  • Dacă observaţi o schimbare a culorii pielii, mişcări stranii ale ochilor, lacrimaţie sau salivaţie abundentă apărută din senin, transpiraţie abundentă şi bruscă pe care nu o puteţi asocia cu nimic.
  • Dacă copilul se plânge pe faptul că are dureri acute fără cauză evidentă în anumite zone ale corpului, tulburări de vedere, că are o senzaţie de uscăciune în gură, că simte slăbiciune mare în mână sau picior, are cârcei dureroşi, greaţă, vome neclare cu alimente sau chiar sânge.
  • Îi este greu să respire, respiră frecvent, senzaţie de sufocare, înăduşeală, ameţeli, vertij, zgomote în urechi, sângerări din nas, gingii, sânge în scaun sau dacă aţi observat culoarea roşie a urinii.

Totodată, medicul spune că acordarea primul ajutor în cazurile de urgență poate salva viața copilului și este foarte importantă până la venirea ambulanței.

Cum se acordă primul ajutor în caz de intoxicații la copii:

  • Îndepărtați copilul din mediul potenţial toxic
  • Eliberaţi căile respiratorii dacă sunt blocate şi copilul nu poate respira
  • Spălaţi cu apă potabilă abundent locul cu care a avut contact substanţa toxică
  • Dezbracaţi copilul dacă şi hainele ar putea fi contaminate

”Dacă copilul a ingerat toxicul îi puteţi provoca voma, dar uneori aceasta poate duce la complicaţii, de aceea mai bne chemaţi ambulanţa sau mergeţi la cea mai apropiată instituţie medicală pentru a vă efectua lavajul gastric corect dacă este necesar. Potenţial toxic înalt au şi lichidele unor insecte sau animale, care pot nimeri în sângele copilului după înţepături sau muşcături, în aşa caz puteţi aplica un garou sau ceva improvizat pe braţul sau piciorul unde a fost muşcătura, mai sus, adică mai spre capul copilului de locul muşcăturii, strângeţi în aşa fel ca să simţiţi pulsul la periferie.”, a mai adăugat pediatrul.

Părinţii trebuie să ştie că orice suspecţie de intoxicaţie la copil este nevoie de apelat de urgenţă la medic sau la numărul ToxApel 022 555 220, la cea mai apropiată instituţie medicală.

”Dar nu în ultimul rând trebuie de ţinut minte că copiii adolescenţi sunt emotivi, impulsivi, şi în unele situaţii de stres, de crize emoţionale, certuri, pot să ingereze cu scop de suicid diferite substanţe, de aceea să mai precauţi cu copiii, să evităm certurile inutile, să ajutăm copiii să aibă încredere în părinţi ca aceştia să îi poată ajuta să depăşească situaţiile dificile.”, sugerează medicul pediatru Igor Pletosu.