Limba geografică este o afecțiune inflamatorie dar inofensivă care afectează suprafața limbii. Limba este în mod normal acoperită cu niște umflături mici (rozete) care sunt de fapt, proeminente scurte, fine, asemănătoare părului. Cu limba geografică, petele de pe suprafața limbii apar ca niște “insulițe” roșii, netede, adesea cu marginile ușor ridicate.

Leziunile se vindecă adesea într-o zonă și apoi se mișcă (migrează) într-o altă parte a limbii. Limba geografică este de asemenea cunoscută sub numele de glosita migratorie benignă. Deși boala poate părea alarmantă, aceasta nu cauzează probleme de sănătate și nu este asociată cu infecțiile sau cancerul. În schimb, afecțiunea poate provoca uneori disconfort al limbii și sensibilitate crescută la anumite substanțe, cum ar fi condimentele, sarea și dulciurile.

Cauzele limbii geografice

Cauza limbii geografice este necunoscuta și nu există nicio modalitate de a preveni această afecțiune. Poate exista o legătură între limba geografică și psoriasis, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine posibilele conexiuni.

mamaplus

Factori de risc pentru limba geografică la copii

Studiile privind factorii care pot fi asociați cu un risc crescut de apariție a limbii geografice au generat rezultate mixte. Totuși se pare că factorul genetic și o altă tulburare denumită limbaj fisurat, care are aspectul unor caneluri profunde (fisuri) pe suprafața limbii, ar putea cauza apariția bolii. Important de reținut că limba geografică este o condiție benignă și nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății dumneavoastră.

Semnele și simptomele limbii geografice pot include:

  • Leziuni în forme neregulate în partea superioară sau laterală a limbii;
  • Schimbări frecvente în locația, mărimea și forma leziunilor;
  • Disconfort, durere sau senzație de arsură în unele cazuri, cel mai adesea legate de consumul de alimente picante sau acide.
  • Multe persoane cu limba geografică nu au simptome. Afecțiunea poate dura săptămâni, luni sau chiar ani.

Tratamentul este necesar sau nu?

De obicei, limba geografică nu necesită tratament medical. Deși boala poate provoca uneori disconfort al limbii, condiția este una inofensivă. Însă, pentru a gestiona disconfortul sau sensibilitatea, medicul poate recomanda: medicamente pentru durere, anestezic cu care să clătiți cavitatea bucală, unguente corticosteroidice și suplimente cu vitamina B.