Repetarea cuvintelor de către părinți către bebeluși se pare că are efecte pe termen lung pentru achiziția limbajului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Maryland și Universitatea Harvard, publicat în Journal of Child Language.

Dacă multe dintre cercetările desfășurate până acum au pus accent pe importanța comunicării părinților cu bebelușii, acest studiu arată că de fapt contează nu doar cantitatea de cuvinte adresate micuților, ci mai ales modul în care părinții le vorbesc.

Cercetătorii au monitorizat dialogul mamelor cu bebelușii de 7 luni și au evaluat abilitatea copiilor de a înțelege limbajul la 7 luni și ulterior vocabularul copiilor la 2 ani.

Copiii cu vocabularul cel mai dezvoltat la 2 ani s-a observat că se diferențiau de ceilalți prin două aspecte: părinții le repetaseră cuvinte mult mai des și avuseseră parte de mai multă comunicare în primele luni decât ceilalți copii, ceea ce i-a ajutat să înțeleagă mult mai bine limbajul.

Autorii studiului consideră că rezultatele sugerează rolul important pe care părinții îl au în achiziția limbajului de către copiii lor. Repetarea cuvintelor și nu doar vorbitul mult cu bebelușii poate avea efecte benefice pentru dezvoltarea limbajului în jurul vârstei de 2 ani.