Somnul este prețios, mai ales în ceea ce-i privește pe cei mici, care au nevoie de ore stricte de odihnă. Părinții trebuie să își facă un obicei din a nu neglija câte ore dorm copiii. Somnul insuficient poate duce la diverse probleme de sănătate și efectele pot fi ireversibile în unele cazuri, mai ales când aceștia sunt în creștere.

mamaplus

Copiii trebuie sa mearga la culcare devreme, de aceea la ora 21:00, cel mic trebuie sa fie deja in pat. Un studiu realizat de Academia Americana de Pediatrie a confirmat aceasta idee si chiar o incurajeaza. Daca nu dorm un numar corespunzator de ore pentru varsta lor, cei mici incep sa aiba probleme comportamentale, emotionale.

Copiii nu se mai pot concentra la lecții, de aceea nu mai pot învăța și se pot alege și cu obezitate, mai ales dacă nu obișnuiesc să facă exerciții fizice.

„Alte cercetări au arătat beneficii în ceea ce privește comportamentul copiilor, dezvoltarea cognitivă și atenția. O rutină a somnului, inclusiv ora de culcare stabilită cât mai devreme, poate preveni dificultățile în a adormi sau trezirea în timpul nopții”, a fost de părere Sarah Anderson, coordonatorul studiului.

Importanța orelor de somn

Din punct de vedere științific, a fost demonstrat că bebelușii de la patru luni și până la un an ar trebui să doarmă între 12 și 18 ore pe zi. Copiii cu o vârstă cuprinsă între un an și doi ani, ar trebui să doarma între 11 și 14 ore pe zi. Cei între trei și cinci ani ar trebui să nu se scoale din pat mai devreme de 10 cu până la 13 ore.

Pe măsură ce copilul crește, organismul său se va reface mult mai repede după stresul zilnic și nu va avea nevoie de mai puține ore de somn. Astfel, copiii cu o vârstă între 6 și 12 ani trebuie să doarmă aproximativ 9 – 13 ore pe zi. 

Cei cu vârste între 13 și 18 ani trebuie să doarmă între 8 și 10 ore pe zi. Adulților le sunt necesare între 7 și 8 ore de somn, dar nu sunt intervale stricte.

Sursa