Cunoașterea celor câteva tipuri de temperament la bebeluși este crucială pentru adaptarea parentală la nevoile copiilor. Personalitatea fiecărei ființe umane se dezvoltă în timp și, în mare măsură, are loc pe baza experiențelor sale și mediului înconjurător. Încă de la naștere, pot fi identificate anumite tendințe înnăscute care determină modul în care bebelușul se simte, acționează și relaționează cu mediul înconjurător. Mai exact, temperamentul este considerat o componentă biologică a personalității.

Este notabil faptul că aproximativ 35% dintre copii pot avea caracteristici mixte. Chiar și așa, vă spunem în ce constă fiecare.

Temperament ușor

Se estimează că aproximativ 40% dintre copii au un temperament ușor. Acești copii sunt visul oricărui părinte: au un comportament stabil și previzibil.

Ei tind să experimenteze emoții pozitive de cele mai multe ori și să tolereze bine frustrarea . În plus, este ușor să-i calmezi atunci când sunt stresați.

Rutinele lor de dormit și alimentație sunt regulate, iar emoțiile sunt de intensitate moderată. În plus, sunt bebeluși deschiși la noi experiențe; au tendința să zâmbească străinilor, sunt dispuși să încerce și să tolereze arome noi și nu au nicio problemă în a se adapta la schimbare.

Temperament dificil

Acești copii reprezintă 10% din total și, în ciuda faptului că sunt minoritari, pot reprezenta o adevărată provocare pentru părinți. Ei tind să experimenteze emoții negative frecvent și să le exprime prin lacrimi și iritabilitate. Le este greu să tolereze frustrarea.

Stările lor emoționale sunt foarte intense (atât pozitive, cât și negative). De asemenea, rutinele și obiceiurile lor sunt neregulate. Le este greu să se adapteze la schimbări, sunt reticenți la noile experiențe și tind să nu aibă încredere în străini.

Temperament lent sau apatic

Această a treia categorie a primit denumiri diferite: „temperament apatic”, „copii care se adaptează lent” sau „greu de stimulat”. De fapt, descrie cei 15% dintre sugari care se caracterizează prin reactivitate scăzută și adaptare lentă.

Astfel, acești copii prezintă stări emoționale de intensitate scăzută, reacționează slab la stimuli și, doar în cazuri rare, sunt interesați de ceva. De obicei sunt tăcuți, dar nu interacționează prea mult și trebuie să aibă propriul ritm.

De exemplu, au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta la schimbări și a se deschide către situații noi. Este nevoie de răbdare pentru a adapta la rutine noi.

Recomandări importante pentru părinți

Pe scurt, tipurile de temperament la bebeluși ne oferă câteva îndrumări importante. Dacă părinții sunt sensibili la caracteristicile și nevoile copiilor lor și răspund în mod corespunzător, cei mici vor putea să-și sporească calitățile și vor putea regla acele domenii în care au mai multe dificultăți. Toate acestea sunt extrem de importante dacă ținem cont de faptul că tipul de temperament a fost legat de apariția multiplelor probleme emoționale și comportamentale.