Toți părinții doresc să-și mențină copiii sănătoși și fericiți. Dar atunci când apar tot felul de boli contagioase și epidemii în mediul școlar, în perioadele cu gripă sau când se instalează vreo boală specifică vârstei copilăriei, dorințele sunt puse la grea încercare. Mai ales pentru copiii de vârstă mică, la care imunitatea nu este suficient dezvoltată, sunt necesare măsuri suplimentare de precauție.

Pediatrii susțin că un copil de 6-7 ani poate fi bolnav între opt- doisprezece dăți pe an, câteodată și de două ori pe lună. Iar aceasta este varianta considerată normală. Un lucru foarte important este să știi când poți trimite copilul înapoi la școală, după ce perioada de convalescență a trecut. Multe boli care afectează copiii sunt extrem de contagioase, astfel încât trebuie să ne asigurăm că afecțiunea a trecut cu totul înainte de întoarcerea copilului. Pe de altă parte, imediat după finalizarea unei boli, organismul copilului este încă vulnerabil, de aceea este bine să ne luăm o marjă de timp, pentru a fi complet vindecat și a reveni la vigoarea și rezistența normale.

Este perioada gripelor și a răcelilor, iar tu, ca mamă, știi ce însemnă asta: este timpul în care cei mici sunt în risc să se îmbolnăvească de la o zi la alta. Cu toții știm lucrurile fundamentale pe care trebuie să le facem când cei mici sunt bolnavi. Dar întrebarea care se pune este când copilul poate fi considerat suficient de sănătos ca să se întoarcă la activitatea sa școlărească și la programul normal.

Iată ce recomandă pediatrii, privind perioadele când este sigur să retrimiți copilul la școală, după o boală: 

După răceală fără febră, cu curs de nas și tuse

Pentru majoritatea copiilor, între octombrie și martie, va fi o perioadă de episoade repetate de răceli, manifestate doar prin curgerea nasului și tuse ușoară. Uneori, un astfel de episod poate ține și 20 de zile. Copilul va avea perioade când nu se va simți foarte bine și atunci poate rămâne acasă. Dar, pentru reacțiile ușoare precum curgerea nasului nu este cazul să rămână acasă întreaga perioadă, mai ales că acest lucru se poate întinde multă vreme, ori de câte ori copilul dă de frig. Atâta timp cât nu apare febra și copilul se simte confortabil, este în regulă să meargă la școală. Dacă tusea este mai puternică și însoțită de durere în gât, aceasta poate fi sursă de răspândire a unei infecții virale, pe lângă faptul că este deranjantă în mediul clasei. Copilul trebuie să rămână acasă până ce tusea este pe cale să treacă sau poate fi ușor controlată. 

După perioadele cu febră

La copil, o febră moderată începe cu 37.7 grade Celsius și poate crește pe perioada mai multor zile. În astfel de perioade copilul trebuie să rămână acasă și îl poți retrimite la școală după ce au trecut minim 24 de ore de la încetarea febrei (când febra nu mai apare de la sine, nu pentru că au fost folosite medicamente antipiretice). În perioadele post-febră trebuie să te asiguri că cel mic se hidratează foarte bine, chiar și atunci când se întoarce la școală. Dacă nu se poate încă hidrata potrivit de unul singur, este bine să mai întârzii întoarcerea la școală cu una-două zile. 

După gripă

Copiii care au simptome de gripă nu trebuie să iasă din casă pentru o perioadă de minim 24 de ore după ce nu mai au nici un semn de febră, chiar dacă nu mai folosesc medicamente pentru scăderea febrei. Pentru simptome mai severe, o perioadă de minim 7 zile de repaus în casă este recomandată. În cazul în care apar complicații, precum suprainfecții bacteriene, pneumonie, etc, copilul nu poate reveni la școală până la finalizarea tratamentului cu antibiotic recomandat de medic. Este bine să se observe dacă copilul are dificultăți de respirație, valabil mai ales la copiii cu astm, fiind recomandat ca, în astfel de cazuri, să mai stea acasă o zi-două. 

După vomă și deranjamente la stomac

Orice copil care se deshidratează prin vomă sau din cauza diareii trebuie să rămână acasă și să se hrănească și hidrateze corespunzător. Acestea pot fi semne ale gastroenteritei, care poate avea mai multe cauze, dar când este de natură virală, este puternic contagioasă. Copiii ar putea merge la școală după ce au trecut minim 24 de ore de când nu au mai vomitat sau nu au mai avut scaune moi. Este important de reținut că starea de vomă poate reveni la două-trei zile după ce copilul pare să se simtă mai bine. Acest lucru nu înseamnă neapărat că s-a reîmbolnăvit, ci că regiunea digestivă nu este complet vindecată. Ca atare, chiar dacă cel mic dorește să mănânce normal, stomacul său s-ar putea să nu tolereze încă o dietă obișnuită. În cazul în care copilul are scaun moale (fără vomă) și merge totuși la școală, o poate face doar dacă știe regulile de igienă și se spală pe mâini după fiecare folosire a toaletei, precum și dacă nu este necesar să meargă prea frecvent la toaletă, deranjând mereu ora. 

După boli ale copilăriei

După varicelă, este necesar ca copilul să stea acasă până la uscarea completă a veziculelor; acest lucru poate dura minim 5 zile de la apariția erupției. Similar este și în cazul altor boli care determină erupții, precum rujeola sau rubeola. În cazul oreionului, reîntoarcerea în mediul școlar este recomandată la circa 14 zile de la declanșarea bolii, iar în cazul scarlatineiizolarea la domiciliu poate dura de la 7-10 zile în cazurile ușoare până la o lună, dacă apar complicații. În caz de tuse măgărească, copilul poate reveni la școală după circa 21 de zile de la declanșarea tusei ori după cinci zile de tratament cu antibiotic dacă este cazul.

Citește continuarea pe www.qbebe.ro!