Atunci când ești mamă, diferența între mit și realitate este extrem de importantă mai ales când este vorba de minunea pe care o așezi cu atâta drag în pătuț în fiecare seară. Sfaturile rudelor și prietenilor sunt de multe ori prețioase și pot fi luate în considerare, însă nu trebuie să ții cont de părerile care ți se par nepotrivite pentru situația voastră. În continuare vom încerca să deslușim miturile și superstițiile în cazul îngrijirii unui nou-născut.

Mitul: Bebelușul trebuie să facă baie în fiecare zi

Adevărul: Bebelușii nu sunt ca noi, adulții, ei nu transpiră și nu ies în praf încât să aibă nevoie să facă băiță în fiecare zi. Este de ajuns să îl ștergi cu un burețel sau un material umed pe față, gât, mânuțe și funduleț. În mod normal, băița se face o dată la 2-3 zile. Nu uita de faptul că baia în cădiță se poate face doar după ce bontul ombilical a căzut. Trebuie să alegi o cădiță practică pentru tine și locuința ta, în care bebelușul să se simtă bine, să fie comodă și ușor de folosit.

Mitul: Bebelușul trebuie să doarmă într-o cameră întunecată

Adevărul: Este adevărat faptul că un bebeluș are somnul mai sensibil, însă el nu trebuie ferit de orice zgomot. Este important să înțelegi faptul că un copil ferit de zgomote și sunete se va obișnui să trăiascș așa și se va speria foarte tare în momentul în care va auzi ceva. Evită deci să păstrezi o liniște mormântală în casă atunci când îți adoarme puiul și vei observa că cel mic nu va suferi din cauza sunetelor.

Mitul: Dacă bebelușul are febră folosește spirt pentru un masaj

Adevărul: Acest lucru nu ajută deloc la scăderea febrei. Cu acest tip de masaj îi poți face mai mult rău decât bine copilului tău, mai ales dacă ne gândim că spirtul conține alcool care poate intra cu ușurință în pielea sensibilă a micuțului. Consultă medicul de fiecare dată când bebelușul tău are febră și evită să-i aplici leacuri băbești pentru că este posibil să-i faci mai mult rău.

Mitul: Nu îl lua pe bebeluș în brațe când plânge pentru că va deveni alintat

Adevărul: Foarte mulți părinți țin cont de acest aspect, dar nu știu că este unul total greșit. Până la vârsta de 4 luni copilul nu are foarte multe posibilități de auto-calmare. Astfel atunci când îl ții în brațe el va ști că vei fi mereu alături de el. Specialiștii au făcut diverse studii pe această temă și au descoperit că bebelușii care erau lăsați să plângă au avut probleme de comportament și nesiguranță atunci când au crescut. Până la vârsta de 1-2 ani, copiii nu știu ce înseamnă alintul sau răsfățul, iar mângâierile, pupicii și luatul în brațe atunci când ei cer nu sunt decât întărirea certitudinii că părintele este acolo pentru a-l susține. Ca să îl liniștești pe bebeluș atunci când plânge poți să folosești un leagăn care să îl țină ocupat cât tu îi pregătești mâncarea.

Mitul: Bebelușul trebuie să aibă program de hrană

Adevărul: Un nou-născut este prea mic pentru a se acomoda unui program de hrană. Din acest motiv, este important să-l hrănești pe cel mic ori de câte ori îți cere acest lucru. Stomăcelul lui fiind foarte mic, nu va putea reține o cantitate mare de mâncare, motiv pentru care poți să te pregătești să-l hrănești la 2-3 ore (și ziua, și noaptea). După câteva săptămâni alături de minunea ta, te vei obișnui cu nevoile lui și vei reuși să anticipezi momentele în care va trebui să-l alăptezi. Evită să-l hrănești dacă ți se pare că a trecut prea mult timp de la ultima masă și lasă-l să-ți ceară el mâncare.

Mitul: Bebelușul are nevoie de pantofi cu talpă tare pentru a proteja degetele

Adevărul: Un bebeluș are nevoie de pantofiori doar în momentul în care începe să meargă pe afară. Până în acel moment, medicii nu recomandă utilizarea pantofiorilor pentru că aceștia împiedică dezvoltarea mușchilor și a oaselor în mod normal. Chiar și în momentul în care cel mic începe să meargă ajutat, el nu are nevoie de pantofi. Lasă-l desculț atunci când îl ajuți să meargă prin casa pentru că acest lucru îl va ajuta să își formeze piciorușele.