Trăim într-o lume în care timpul a devenit o resursă prețioasă. Ducem vieți încărcate de stres, mereu pe grabă, pline de griji. Ca părinți ar trebui să oprim acest carusel al cotidianului măcar câteva momente, atât cât să ne strângem copiii în brațe, cât să-i ascultăm, să le dăm atenție și să contribuim la modelarea fericirii lor, pe viață.

Studiile din ultimul deceniu evidențiază legătura puternică dintre afecțiunea pe care o primim în copilărie și sănătatea, fericirea din viitor. Știința susține ideea conform căreia căldura și afecțiunea părintească au beneficii pe viață pentru copiii care le primesc.

Printre aceste avantaje se numără o stimă de sine ridicată, rezultate academice mai bune, o comunicare mai bună părinte-copil și mai puține probleme comportamentale și psihologice. Așadar, ca părinți putem influența succesul și fericirea copilului prin afecțiunea pe care i-o arătăm.

Pe de cealaltă parte, copiii ai căror părinți nu își manifestă afecțiunea față de ei tind să aibă o stimă de sine scăzută, să fie mai retrași, mai antisociali și chiar mai agresivi.

Un studiu a scos în evidență faptul că bebelușii cu mame mai atente și mai afectuoase cresc mai fericiți și vor deveni adulți mai înțelegători, cooperanți și cu mai puține temeri.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 500 de persoane care au fost urmărite din copilărie până în jurul vârstei de 30 de ani. Când bebelușii aveau 8 luni, psihologii au făcut mai multe teste în care au observat comportamentul mamelor și interacțiunile dintre părinte și bebeluș.

Psihologii au relaționat afecțiunea mamei și nivelul de atenție cu o scală pe 5 nivele, de la „negativ” la „extravagant”. Aproape 10% dintre mame au luat notele minime care indicau un nivel scăzut de afecțiune și atenție și 6% au arătat mai multă afecțiune decât pragul „normal”.

Procentul cel mai mare a fost cel al mamelor care manifestau un nivel normal de afecțiune și de atenție față de bebelușii lor. După 30 de ani, aceiași indivizi au fost intervievați pentru a li se analiza sănătatea emoțională. Persoanele care au avut mame ce au luat note minime aveau tendința de a fi mai stresate și mai anxioase decât celelalte.

Sfaturi pentru toți părinții:

  • Din momentul în care îți aduci copilașul acasă de la spital, ține-l în brațe, atinge-l, masează-l, îmbrățișează-l. Petrece cât mai mult timp mângâindu-ți puiul. Sunt momente prețioase care vor avea impact o viață.
     
  • Pe măsură ce copilul crește, joacă-te cu el. Implică-te în activități care să-i facă plăcere, dansați împreună, inventați fel de fel de jocuri care să vă amuze.
     
  • Îmbrățișările trebuie să devină un obicei în rutina zilnică.
     
  • Folosește afecțiunea când îți educi copilul. Când le atragi atenția asupra lucrurilor pe care nu le-au făcut bine, pune-i mâna pe umăr, iar la finalul discuției îmbrățișează-l. Este important ca micuțul să știe că deși nu îi aprobi comportamentul și că ești supărată pentru că a făcut ceva greșit, îl iubești în continuare.

Ai grijă, însă, să nu treci în extrema cealaltă și să-i sufoci cu prea multă afecțiune. Respectă-le nivelul de confort individual și faptul că și ei au nevoie de o manifestare diferită a afecțiunii în funcție de vârstă.