Foarte multe mămici mărturisesc că bebelușul nu vrea deloc să adoarmă singurel în pătuț sau în camera sa. Oricât ar încerca să învețe copilul să doarmă singur, succesul întârzie să apară, ceea ce duce la frustări numeroase ale părinților, obligați să împartă patul deseori cu micuțul poznaș. Într-adevăr, există câteva metode prin care pot să-l determine pe bebeluș să se dezvețe de acest obicei, ce poate influența negativ chiar viața de cuplu.

Atât timp cât cel mic este sugar, mama are o justificare plauzibilă să stea în aceeași cameră cu acesta, reușind mult mai ușor să alăpteze direct în pat. Specialiștii sunt însă de părere că la un moment dat devine obligatoriu ca părinții să învețe copilul să doarmă singur, stabilindu-i o rutină de somn. Motivele lor sunt numeroase, dar cele mai populare sunt cele care se referă la riscul de sufocare al micuțului, la sensibilitatea acestuia la căldură, la starea psihică a părinților etc.

Fiecare mămică are însă motivele ei pentru a renunța la acest obicei, încercând să descopere de la ce vârstă doarme copilul singur pentru a fi sigură că nu va altera în niciun fel dezvoltarea fizică și psihică a micuțului. Există mai multe metode de adormit bebelușii singuri, astfel încât părinții nu trebuie să creadă că au de-a face cu o misiune imposibilă, din contra să se liniștească și să depună eforturi în acest sens. Chiar dacă pare greu, într-un final vor reuși, cu siguranță!

Iată 7 metode perfecte pentru a învăța bebelușul să adoarmă singur:

  • Unele mămici mărturisesc că „bebe doarme doar pe mine” sau că „bebe vrea numai în brațe” și că nu reușesc să-l dezvețe de aceste obiceiuri. Cum îl pun în pătuț, trecând peste această etapă, începe un concert de plâns căruia nu reușesc să-i facă față. În acest sens este nevoie de un ajutor de nădejde care să-i ofere bebelușului o alternativă: caruselul muzical, care creează o atmosferă liniștitoare, încântând și stimulând imaginația;
  • O altă metodă ideală, folosită de mămici încă din cele mai vechi timpuri, este cea prin care bebe învață să adoarmă singur, fără ajutorul mamei, chiar dacă plânge din răsputeri, iar uneori țipă de parcă ar vrea să frângă inima părinților săi. Această soluție este una destul de grea pentru adulți și uneori nu dă niciun rezultat pentru că aceștia cedează din diferite cauze;
  • Jucăria preferată a copilului poate deveni cel mai bun aliat al mămicilor dornice de a-l determina pe micuț să adoarmă singurel în cameră. Uneori însă jucăria este refuzată, aruncată cu ciudă, dar mămicile nu trebuie să renunțe, ci să încerce să-i ofere copilului păturică preferată, o bluză în care este impregnat mirosul matern, o pernuță cu desenele animate favorite etc;
  • Unii părinți au recunoscut că metoda recompenselor funcționează perfect în anumite situații, mai ales atunci când este vorba despre un copil mai mărișor. Un mic cadou pe care-l primește dimineața pentru că a reușit să doarmă de unul singur îl va motiva să facă același lucru și noaptea următoare.
  • Mulți dintre copii refuză să doarmă singuri pentru că au diferite frici de întuneric, de celebrul „bau-bau”, de monștrii doar de ei creionați în minte. Pentru a-i învăța că nu au de ce se teme, părinții vor vorbi cu ei permanent, demonstrându-le că aceste personaje malefice nu există în realitate și că nimeni nu poate pătrunde în camera lor deoarece mama și tata se afla în apropiere;
  • Plânsul micuților care se tot roagă să fie reprimiți în camera părinților poate fi extrem de stresant. Cedarea la rugămințile acestora reprezintă primul pas către eșec. Chiar dacă poate părea amuzant, un copil învățat să doarmă cu mămica și tăticul va fi perseverent în a obține ceea ce își dorește. Secretul este ca părinții să rămână incoruptibili, cu excepția cazurilor în care bebelușul are dureri sau e bolnăvior.
  • Unele mămici au mărturisit că o lampă de veghe pentru copil și ușa deschisă la camera lor au fost suficiente pentru a-l determina pe micuț să stea la el în pătuț. Lampa de veghe este ideală pentru a stimula simțurile copilului și a-l face să pătrundă mai ușor în lumea lui Moș Ene datorită culorilor, a proiecțiilor cu desene animate, steluțe sau flori și a melodiilor liniștitoare.