Vom fi mame și tați toată viața, însă copiii cresc repede. Primii doi ani din viața unui copil trec într-o clipă. Prima dată când ai auzit toate aceste lucruri ai crezut că sunt doar exagerări și abia aștepți ca cel mic să crească mai repede sau să poată vorbi ori să se joace cu tine.

Acum, când copilul tău a crescut și este adolescent, îți dai seama că timpul cu copiii este numărat. Știai că există aproximativ 940 de sâmbete între ziua în care se nasc copiii noștri și ziua până în ziua în care împlinesc 18 ani? Nu putem opri timpul în loc, dar putem să îl facem să conteze făcând aceste lucruri cu copiii noștri.

Sărutați-i și îmbrățișați-i

Contactul fizic cu cei mici și demonstrarea afecțiunii în mod constant nu doar că îi ajută pe copii să se dezvolte sănătos emoțional, ci vor consolida și legătura între voi. Se vor simți mai aproape de părinți și vor avea mai multă încredere în ei. Vor ști și vor simți că sunt iubiți și protejați.

Ascultă-i

Ca părinți, uneori cădem în capcana de a dori să avem mereu ultimul cuvânt. Vorbim cu copiii însă nu îi ascultăm și pe ei. Nu le ascultăm sentimentele din spatele acțiunilor lor. Copiii au nevoie să fie ascultați de părinți. Întrebați-i cum a fost la școală, care este animalul lor preferat, ce își doresc să facă în anumite zile, cine este cel mai bun prieten al lor și alte mii de întrebări banale, care pentru ei înseamnă enorm.

Joacă-te cu ei

Nu contează dacă au 1 lună sau 12 ani, copiii învață jucându-se. Când se joacă își concentrează toată atenția asupra acestei activități. Folosiți jocul pentru a-i învăța concepte de care au nevoie. De asemenea, prin joc veți putea afla foarte multe lucruri despre personalitatea copilului.

Care este personajul său preferat, simțul umorului său, pasiunile și interesele sale. Jocul poate fi un instrument vital pentru cunoașterea copiilor tăi și tot prin joc părinții îi pot face pe micuți să simtă că sunt prietenii lor în care pot avea cea mai mare încredere. Părinții sunt partenerii lor, nu doar persoanele care stabilesc limite.

Citiți împreună

Copiii sunt foarte atenți la ceea ce fac părinții lor. Dacă în acest moment te afli în fața ecranului telefonului mobil sau al calculatorului, ei te privesc. Vor învăța astfel să acorde importanță activităților și obiceiurilor cărora tu le dedici cel mai mult timp. Ca un copil să citească este important să te vadă pe tine, părinte, că citești. Citește alături de ei, împărtășește-le poveștile tale preferate și descoperiți împreună noi aventuri. Dacă nu ai obiceiul să citești seara povești copilului tău, niciodată nu este prea târziu, poți începe acum.

Râdeți

Știai că râsul și zâmbetul sunt un obicei? Râsul este mai mult o decizie premeditată decât un act involuntar. Îndrăznește să fii mai fericit și caută glume care să te ajute să râzi mai mult și fă asta și cu copiii tăi.

Învățați să vă bucurați cu inima alături de copiii voștri și să profitați din plin de timpul prețios alături de ei. Nu uitați și că ziua de azi nu va fi de două ori. Astăzi este momentul să fii fericit și să îi faci fericiți pe copiii tăi.