Sezonul rece nu este prea generos cu noi în ceea ce privește zilele însorite și tocmai de aceea, ar fi bine ca părinții să caute alte surse de Vitamina D pentru a întări sănătatea copiilor. Primul lucru la care ar trebui să atragă mai multă atenție este alimentația, care îi poate oferi copilului toți nutrienții necesari pentru o imunitate de fier. Care sunt cele mai bune surse de vitamina D și în ce produse alimentare se regăseşte această substanţă nutritivă atât de importantă, ne spune în continuare Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului.

Calciul, vitamina D și fosforul joacă un rol esențial în formarea și menținerea dinților și a gingiilor sănătoase

Vitamina D este un nutrient important care, împreună cu calciul, susține sistemul imunitar, sistemul osos și muscular, prevenind anumite boli grave. Dinții și oasele copiilor, fiind în creștere, sunt sensibile și au nevoie de o nutriție potrivită pentru o dezvoltare optimă. Calciul, vitamina D și fosforul joacă un rol esențial în formarea și menținerea dinților și a gingiilor sănătoase.

Vitamina D poate fi găsită în alimente, dar nu apare în mod natural în multe. Cele mai bune surse naturale sunt peștele gras și uleiurile de pește. Surse excelente care furnizează vitamina D sunt, de asemenea, lactatele, ouăle, ficatul, ciupercile, cerealele fortificate.

Uleiul de pește și peștele sunt cele mai bune surse de vitamina D

Uleiul de pește și peștele sunt cele mai bune surse de vitamina D, uleiul de ficat de cod reprezentând cea mai bună sursă naturală de vitamina D. În topul celor mai bune surse naturale de vitamina D, după cod, urmează somonul, heringul, sardinele.

O altă sursă foarte bună de vitamina D este gălbenușul de ou. Un ou asigură 20% din necesarul zilnic de vitamina D. Laptele este o sursă ușor accesibilă de vitamina D, o cană de lapte asigurând între 15 și 20 % din necesarul zilnic.

Portocalele, migdalele și ciupercile sunt, de asemenea, surse vegetale de vitamina D

În categoria surselor vegetale de vitamina D, soia și derivatele sale sunt în top, cerealele fortificate. Portocalele, migdalele și ciupercile sunt, de asemenea, surse vegetale de vitamina D.

Corpul sintetizează vitamina D în urma expunerii la soare. Așadar, mulți copii obțin suficientă vitamina D în mod natural, în timpul activităților zilnice, cum ar fi mersul pe jos, plimbatul cu bicicleta sau practicarea diverselor activități în aer liber. Petreceți împreună cu copilul cel puțin 15 minute afară, la soare, în fiecare zi, și includeți surse alimentare bogate în vitamina D în dieta celor mici!