mamaplus

Copiii născuți de mame care au peste 35 de ani sunt mai înalți și au rezultate mai bune la școală

-
//
23.08.2021

Unele femei aleg să devină mămici la 35-40 de ani și acest lucru este absolut normal în societatea contemporană. Studiile spun că nașterea după această vârstă poate avea beneficiile sale. Sigur, există și riscuri. Dacă încerci să găsești o perspectivă pozitivă asupra nașterii la o vârstă mai înaintată – după 35-40 de ani – cercetătorii îți dau toate motivele să fii optimistă. Un studiu publicat în Population and Development Review a arătat că acei copii născuți de mame peste 35 de ani au câteva avantaje unice în viață.

Cercetătorii de la Max Planck Institute for Demographic Research and the London School of Economics au analizat 1,5 milioane de bărbați și femei de origine suedeză, născuți între 1960 și 1991.

Ei au descoperit că acei copii născuți de mame care aveau 35- 40 de ani sau peste aveau tendința să fie mai înalți, să aibă mai multe studii și rezultate mai bune la testele standardizate, comparativ cu copiii născuți de mame mai tinere.

Autorii studiului au analizat frații (cu excepția gemenilor) cu aceleași mame și tati și au comparat vârsta mamei lor cu alti factori, cum ar fi înălțimea, aptitudinea fizică, notele obținute la liceu și nivelurile lor de educație.

„Prin compararea fraților care au crescut în aceeași familie, a fost posibil pentru noi să identificăm importanța vârstei materne la momentul nașterii, independent de alti factori care ar putea influența rezultatele”, a explicat autorul studiului, Kieron Barclay.

În mod surprinzător, cercetătorii sunt de acord că beneficiile sunt mai mari decât riscurile legate de o sarcina târzie (de exemplu, posibilitatea de a naște un copil cu sindromul Down). Așadar, dacă nu ai găsit încă pe cineva cu care să-ți întemeiezi o familie, e posibil să ai mai mult timp decât credeai pentru a deveni mamă.

„O naștere mai târziu în viață poate fi dezirabilă pentru o femeie care are nevoie să se dezvolte intelectual și financiar și poate fi benefică pentru copil, mai ales dacă astfel se bucură de părinți care îi pot susține dezvoltarea armonioasă”, adaugă autorul studiului.

„Beneficiile asociate cu nașterea târzie depășesc factorii de risc individual”, a confirmat cercetătoarea Mikko Myrskyla.

Ea a adăugat: „Trebuie să dezvoltăm o perspectivă diferită asupra vârstei materne avansate. Viitorii părinții sunt de obicei foarte conștienți de riscurile asociate sarcinii târzii, dar sunt mai puțin conștienți de efectele pozitive”.