Știm cu toții că odată cu împlinirea vârstei de șase luni, bebelușul trebuie să înceapă consumul de hrană solidă. Într-adevăr, se face trecerea către diversificare, dar nu se renunță nici la masa de lapte, care trebuie să continue mult timp înainte.
Cu toate că etapa diversificării nu este atât de grea pe cât pare, medicii ne îndeamnă să urmăm niște trepte firești, etape obligatorii, așa încât bebelușul să se afle în siguranță, iar stomacul său atât de sensibil să poată digera ușor mâncarea primită. Nu trebuie să uităm că până la această vârstă, masa bebelușului însemna numai lapte. Dintr-o dată trecerea către hrana solidă reprezintă un pas important pe care organismul trebuie să învețe să îl parcurgă în siguranță.
Pe parcurs, mai toate mămicile vor adora să diversifice hrana bebelușului. Primii pași sunt cei mai grei, însă pe parcurs, încântate că micuțul lor adoră varietatea de alimente, mămicile vor uita de temeri și vor face și mici greșeli. Din dorința de a-i face cunoștință bebelușului cât mai repede cu hrana solidă, femeile le oferă și lucruri care sunt contraindicate în primul an de viață. Și sunt contraindicate pentru că sistemul digestiv al bebelușului este încă destul de plăpând, dar și pentru că există un risc foarte mare de a dezvolta alergii periculoase.
Iată ce NU are voie un bebeluș să consume în primul an de viață:
1. Ciocolată sau alimente care conțin cafeină. Acest tip de alimente sunt contraindicate consumului bebelușului în primul an de viață. Au risc mare de alergii și de aceea trebuiesc introduse în dieta bebelușului atunci când este mai mare. Cu toate acestea, cu cât îi veți oferi ciocolată mai târziu, cu atât mai bine.
2. Nuci. Copiii pot fi alergici la nuci, aline sau semințe. De aceea, este bine să le introduceți în dietă cât mai târziu. Nu uitați nici de pericolul de înec și oferiți-le bebelușilor doar atunci când au dințișori, știu să mestece bine, așa încât să nu se înece.
3. Mierea. Iată un tip de aliment care este extrem de periculos. Aceasta trebuie introdusă cât mai târziu întrucât expun bebelușii riscului de a dezvolta o boală gravă, numită botulism. Cu toate acestea, mulți părinți îi încearcă proprietățile mult prea devreme, mai ales în cazul în care copilul este constipat.
4. Albușul de ou. Copiii pot fi alergici la acest aliment. De aceea, pediatrii recomandă introducerea gălbenușului de ou în alimentația bebelușului cu vârsta de până la un anișor. Așadar, cu albușul vor face cunoștință mai târziu.
5. Laptele de vacă. Orice copil care consumă lapte de vacă în primul an de viață poate suferi de anemie feriptivă. Și acest lucru se explică prin faptul că laptele de vacă conține caseină, care irită.
6. Citricele. Deși sunt fructe, citricele sunt destul de puternice pentru stomacul sensibil al copilului. Ar putea prezenta stare de vărsături. De aceea, evită introducerea acestui tip de fructe până la vârsta de un anișor sau până atunci când medicul vă recomandă. tractul digestiv, cauzându-i iritații și chiar pierderi de sânge în scaun, ceea ce va avea drept efect direct pierderea fierului din organism. Mulți părinți introduc mult prea devreme laptele de vacă și acest lucru din cauza unor argumente de ordin financiar. Atenție – îi puteți provoca un mare rău!