Ragadele mamare sunt fisurile și rănile apărute la nivelul mameloanelor în timpul alăptării. Acestea se pot produce din diferite motive, principalele fiind o atașare incorectă a copilașului la sâns și poziția greșită în timpul alăptării.
Cum se atașează bebelușul corect la sân?
Pentru evitarea ragadelor, este esențial ca micuțul să „apuce” sânul cum trebuie încă de la începutul alăptării: trebuie să te asiguri că nu apucă doar sfârcul, ci și o bună parte din areola mamară. De asemenea, bărbia bebelușului trebuie să fie în contact cu sânul și trebuie să se creeze senzația de vid atunci când bebelușul suge.
La fel de importantă este și poziția în care alaptezi. Imediat cum ai observat că ai dureri, usturimi sau chiar discomfort, este esențială. Încearcă mai multe poziții până când ești încrezătoare că și tu și bebelușul vă simțiți bine. O poziție care merge foarte bine când ai ragade este cea culcată: bebelușul întors pe-o parte, lipit de burtica și pieptul tău, cu fața înspre tine.
Iată câteva sfaturi care te vor ține departe de ragade pe tot parcursul alăptării:
1. Fă-ți o „strategie” bună de alăptare
Dacă ai deja ragade, începe alăptarea cu sânul cu cele mai puține răni. Copilul va suge cu putere din primul sân, iar la al doilea va fi mai blând. Înainte de alăptare poți pune pe sâni cuburi de gheață care pot calma zona afectată. Daca e prea dureroasă alăptarea, scoate prin masare sau cu pompa un pic de lapte, pentru a relaxa sânul, apoi pune copilul să sugă.
2. Fă-ți „băi de aer”
Sună sofisticat, dar nu e. Între alăptări stai cât mai mult cu sânii descoperiți pentru ca zona să se cicatrizeze mai repede.
3. Tratează-te cu lapte matern
Probabil, ai auzit că laptele matern este eficient în tratarea fisurilor și rănilor apărute la nivelul mameloanelor. Uite că această soluție într-adevăr funcționează. Laptele matern are rol antibacterian și cicatrizant, totul e să stai cu sânii la aer după aplicare.
4. Apelează la creme bune pentru ragade mamare
În farmacii, există o mulțime de creme concepute special pentru tratarea ragademor mamare. Majoritatea femeilor recomandă cremele pe bază de lanolină pură. Lanolina este hidratantă, cicatrizează, calmează și repară țesutul mamar suferind. Cremele cu lanolină se pot aplica oricând, si înainte si după supt, nu au contraindicații pentru bebeluși și chiar dau rezultate.
5. În ultimă instanță, apelează la mameloane de silicon
Aceste protecții de silicon, care se găsesc în orice farmacie, pot fi un real ajutor pentru mamele care au ragade sângerânde. Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi să folosești mameloane de silicon la începutul alăptării.
Citește și: Victoria Lungu - o mamă severă. Fiica ei, Valeria: „O bătaie la timp, pentru unii copii, este binevenită...”