Cele mai norocoase mămici pot mânca absolut orice își doresc în perioada de alăptare, fără ca asta să afecteze în vreun fel bebelușii. Există însă și cazuri în care o porție infimă dintr-un aliment considerat alergenic îți face micuțul să fie agitat și să manifeste simptome de alergie.

Asta deoarece substanțele pe care tu le ingerezi (fie că e vorba de alimente, plante medicinale și produse naturiste sau medicamente uzuale) ajung în rezervele tale de lapte, iar de acolo, în stomăcelul delicat al puiului tău, creându-i disconfort.

În mod tipic, simptomele de alergie alimentară la bebeluși includ: iritabilitate, diaree, erupții cutanate, gaze, scaune tari sau apoase, rinoree, tuse, congestie. De asemenea, micuțul tău ar putea avea vărsături sau vei observa că refuză sânul. Bebelușul poate chiar scuipa mâncarea atunci când te-ai înfruptat dintr-un aliment care îl deranjează și i-a provocat în trecut disconfort.

Ceea ce mănânci sau bei schimbă gustul și chiar mirosul laptelui tău, așa că bebelușul poate recunoaște rapid ce anume i-a dat de furcă în alte ocazii.

Ce alimente alergenice să scoți din meniu cât durează alăptarea: 

Crustaceele și fructele de mare

După cum arată studiile, dacă în familie există deja cazuri de alergii alimentare (voi, părinții voștri sau alte rude au alergii la anumite mâncăruri), atunci cresc șansele ca bebelușul tău să dezvolte o astfel de alergie (nu neapărat la același tip de aliment). În acest caz simptomele alergice vor începe să-și facă simțită prezența timpuriu.

Cu alte cuvinte, dacă soțul tău e alergic la creveți și homar, chiar dacă tu nu ai nicio problemă cu ele, e bine să stai departe de fructe de mare și crustacee cât durează alăptarea.

Ouăle

Alergiile la ouă (și în special la albușul de ou) sunt foarte răspândite printre cei mici. Și, pentru că foarte multe dintre produsele pe care le dăm copiilor pot conține ou – începând de la pâine, biscuiți și până la înghețată –, e destul de dificil să ne dăm seama că alergia micuțului a apărut din cauza ouălor. Cea mai bună tactică la care pot recurge mămicile care alăptează natural este să elimine din dieta lor toate alimentele considerate alergenice. De exemplu: lactate, soia, ouă, grâu, nuci și alune, fructe de mare.

După două săptămâni în care ai mâncat orice altceva în afară de alimentele-problemă, începe să le reintroduci în meniu rând pe rând, la 3-4 zile distanță unele de altele. Vei avea timp să observi eventualele simptome de alergie ale bebelușului tău. În acest mod, vei ști exact ce aliment este răspunzător pentru disconfortul lui – bineînțeles, va trebui să renunți complet la el cât continui cu alăptarea.

Peștele

Chiar dacă nu provoacă neapărat simptome de alergie, peștele îi poate crea probleme micuțului tău din cauza conținutului său de mercur (care pătrunde în laptele matern). De aceea, e important în primul rând tipul de pește pe care îl alegi – macroul, ansoa, heringul, sardinele, somonul, bibanul de mare, codul, calcanul, crabul, midiile, stridiile și calamarul au cel mai scăzut nivel de mercur –, iar apoi cantitatea în care îl consumi.

Potrivit specialiștilor, mămicile care alăptează natural ar trebui să mănânce 340 gr de pește și crustacee pe săptămână (adică două porții medii). Poți alege oricare dintre variantele de mai sus, având grijă să eviți întotdeauna peștii cu un nivel ridicat de mercur: rechin, ton, macrou mare (king mackrel), pește spadă, crap, snapper, homar.

Menta

Cui nu-i place gustul răcoritor al ceaiului de mentă, mai ales acum, în toiul verii? Din păcate, va trebui să te abții de la el dacă îți alăptezi puiul. Asta deoarece menta conține anumiți compuși care inhibă producția de lapte, mai ales când o consumi în cantități mari (să zicem, 3-4 căni de ceai de mentă pe zi).

De fapt, menta chiar e folosită în medicina holistică pentru întreruperea lactației atunci când vine momentul de înțărcat bebelușul. Așa că, dacă vrei să te răcorești zilele astea, alege mai degrabă un ceai de mușețel. Și, cum era de așteptat, lasă deoparte bomboanele de mentă și dropsurile pentru gât – și acestea conțin ulei de mentă concentrat.

Pătrunjelul

Puțini știu că pătrunjelul e înrudit cu menta, ceea ce înseamnă că și el poate avea același efect de suprimare asupra rezervelor tale de lapte. Sigur, o mână de pătrunjel în mâncare nu îți va da lactația peste cap. Însă, dacă ești adepta remediilor naturiste, verifică înainte prospectul să vezi dacă suplimentele pe care le folosești conțin pătrunjel.

Ciocolata

Când vine vorba de ciocolată și cafea, recomandările pentru perioada de alăptare sunt aceleași ca în timpul sarcinii: adică e bine să le consumi cât mai rar. E adevărat, ciocolata conține mai puțină cafeină: 28 gr de ciocolată neagră au între 5 și 35 mg de cafeină, în funcție de sortiment, pe când o ceașcă de cafea ajunge și la 135 mg de cafeină.

Soia

Mulți dintre copiii cu intoleranță la lactoză sunt alergici și la soia – dacă sperai că poți înlocui laptele de vaci pe care i-l dai bebelușului cu cel de soia, nu e neapărat o soluție bună.

Pe de altă parte, nu toate tipurile de soia sunt „rele”: probabil poți mânca liniștită produse făcute din soia fermentată (sunt mai multe șanse ca bebelușul să le tolereze). Dar ar trebui să te ferești de batoane și băuturi proteice din soia procesată.