mamaplus

Consultanta în alăptare Alina Șmurun explică pas cu pas cum poate fi înțărcat copilul

-
//
23.09.2020

Conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății, mamele pot păstra alăptarea până la doi ani și mai mult. Totuși vârsta minimă la care un copil ar putea fi înțărcat cât mai puțin traumatizant este 1,5 - 2 ani, deoarece majoritatea copiilor la vârsta de 1 an, așa cum se obișnuiește deseori în societatea noastră să fie înțărcați, nu sunt încă pregătiți să o facă.

”Un mare dezavantaj al înțărcatului copiilor mai mici de 1,5 - 2 ani este lipsa unei comunicări eficiente. Dacă unui copil de 2 ani îi poți explica că „lăpticul se termină” sau poți negocia cu el și amâna alăptarea, în cazul unui copil de 1 an acest lucru va fi imposibil”, susține consultanta în alăptare Alina Șmurun.

Înțărcarea treptată este cea care permite mamei să sfârșească alăptarea fără a trauma și marginaliza copilul și fără a-și supune propriul corp vătămărilor și/sau urmărilor mai puțin plăcute. 

Vezi în continuare etapele principale ale înțărcării treptate a copilului, recomandate de consultanta în alăptare Alina Șmurun:

  • Primul lucru pe care îl aveți de făcut este să vă răspundeți la două întrebări: de ce ați decis să înțărcați copilul, cine are nevoie de această încetare a alăptării (dumneavoastră, copilul dvs., soacra, soțul, prietena,  vecina voastră) și vă doriți cu adevărat acest lucru? Dacă sunteți convinsă că a venit timpul (nu doar pentru dvs., dar și pentru copil), înarmați-vă cu răbdare, insistență și fiți consecventă.
     
  • Următorul pas este să treceți de la alăptarea la cerere la alăptarea conform unui regim. Pentru început, trebuie să învățați copilul să aștepte 1 minut, 5 minute, apoi 15 minute, apoi 1 oră și tot așa. Amânați alăptările, explicați-i copilului că „mama îți va da lăptic când ajungem acasă” sau „când termină de gătit”. O dată ce ați promis copilului că îl alăptați peste ceva timp, țineți-vă de promisiune. Dacă o să îi spuneți copilului „afară nu ai voie să papi lăptic” sau "mama iți dă țiți peste 10 minute" acest lucru nu îi va spune nimic. Dați-i termeni clari de așteptare. Lungiți treptat perioadele de așteptare.
     
  • Treptat, înlăturați alăptările mai puțin importante, adică cele la care copilul poate renunța cu ușurință (din zi sau noapte, în funcție de copil). 
     
  • Cu timpul, renunțați la toate alăptările de zi (prin amânări și explicații) și le păstrați doar pe cele de noapte și alăptarea de înainte de somnul de noapte.
     
  • Următorul pas constă în a renunța și la alăptările de noapte. Chiar dacă copilul se trezește în timpul nopții, încercați să îl întoarceți pe altă parte, să îi oferiți o cană cu apă, să îl legănați. Acest lucru se va înfăptui la fel treptat.
     
  • În momentul în care ați rămas la o singură alăptare, adică cea de dinainte de somnul de noapte, trebuie treptat să renunțați și la aceasta. Acest lucru ar însemna să învățați copilul să adoarmă fără ca să fie alăptat. Pentru început o să scurtați treptat - treptat durata alăptării. Apoi încercați să înlocuiți ritualul alăptării cu un alt ritual, fie că e vorba de îmbrățișări, povestea de seară sau orice altceva ce bucură și liniștește copilul. O variantă ar fi să-l  adoarmă tata.

Toți acești pași îi parcurgeți cu maxim calm și maxim bagaj de explicații oferite copilului. Fie că îi spuneți că „țiți a obosit și vrea să doarmă” sau „uite e târziu, toți dorm, și pisicile, și cățelușii, și țiți tot vrea să doarmă” sau orice vă sugerează imaginația. Oferiți-i copilului explicații pozitive. În nici un caz nu îi spuneți „te-ai purtat astăzi urât și țiți s-a supărat pe tine sau nu mai are lapte” sau „tu ești deja băiat/fată mare, de aceea nu îți voi mai da lăptic”. Nu spuneți copilului „mama a dat lăpticul vecinului nostru că el e micuț” sau, dacă sunteți însărcinată, „de acum lăpticul tău va fi a lui bebe pe care îl așteaptă mama”.

Alăptarea și laptele e o parte importantă din viața copilului și acestuia îi e destul de greu să afle că ceea ce îi aparținea lui și îi era scump a fost dat altcuiva. Nu vă faceți copilul să se simtă vinovat!

mamaplus

Recomandări utile pentru mămici:

  • Uneori copiii nu sunt pregătiți să fie înțărcați atunci când mama a decis că a venit timpul. Amânați înțărcarea și reveniți la ea peste o perioadă de timp.
  • Unele mame decid să înceteze alăptarea în speranța că din acest motiv copiii vor începe să doarmă toată noaptea neîntrerupt. Nimeni nu vă poate garanta acest lucru. Dacă copilul încă nu a împlinit vârsta de 2 ani, cel mai probabil că el va continua să se trezească noaptea chiar dacă nu este alăptat.
  • Dese sunt cazurile și când mamele încetează alăptarea din motiv că bebe nu mănâncă prea bine altceva înafară de lapte matern. Problema dată se rezolvă nu prin înțărcare, ci prin învățarea copilului cum să se comporte cu mâncarea, prin educarea unei culturi alimentare. 
  • În unele cazuri mamele încetează alăptarea din motiv că copilul o „dezbracă” în public, adică o trage de haină ca aceasta să îi ofere lapte. În acest caz învățați copilul să nu facă acest lucru, să aștepte; nu-l înțărcați.
  • Nu vă dezbrăcați în prezența copilului odată ce ați decis să îl înțărcați. Evitați ca acesta să vă vadă sânii, purtați haine care să îi acopere în întregime.