mamaplus

Ce metode de contracepție poți folosi în timpul alăptării și în afara acestuia

-
//
08.10.2020

O nouă sarcină este posibilă imediat după ce ai născut, iar dacă nu aveţi „în plan” un alt bebe, este bine să ţii cont de măsurile contraceptive. Însă ce metodă să alegi în această perioadă?

La ieşirea din maternitate, cu siguranţă, numai la metodele de contracepţie nu te gândeşti. Însă nici nu trebuie să aştepţi să revină prima menstruaţie ca să te protejezi faţă de o nouă sarcină. Chiar dacă menstruaţia nu a apărut, este posibil să se producă ovulaţia, ceea ce înseamnă că poţi rămâne însărcinată. Ciclul menstrual revine după a patra săptămână de la naştere (uneori chiar şi după cinci luni) dacă nu alăptezi, iar dacă îţi hrăneşti copilul la sân, menstruaţia se poate reinstala abia după înţărcarea celui mic.

Te protejează alăptarea? Da şi nu!

Ai auzit probabil că dacă alăptezi nu poţi rămâne gravidă, însă acesta este un adevăr numai pe jumătate. Alăptarea are efect contraceptiv numai în  următoarele condiţii: nu s-a reinstalat ciclul menstrual, perioada dintre două alăptări nu depăşeşte patru ore ziua şi şase ore noaptea, dacă bebeluşul este hrănit doar la sân şi dacă intervalul de la naştere nu este mai mare de şase luni. În cazul în care una dintre aceste condiţii nu este respectată, există posibilitatea instalării unei noi sarcini.

Dacă alăptezi, iată ce opţiuni de contracepţie ai:

  • Prezervativul – se va folosi şi un lubrifiant, pentru că mucoasa vaginală este mai uscată în perioada lăuziei, în urma reducerii nivelului de estrogen. Şi prezervativul feminin poate fi utilizat în timpul alăptării, fiind la fel de eficient ca şi cel masculin. Acesta este confecţionat din poliuretan şi este prevăzut la fiecare dintre capete cu un inel flexibil. Poate fi introdus cu până la opt ore înaintea actului sexual.   
     
  • Anticoncepţionalele orale, însă numai cele pe bază de progesteron (cele care conţin estrogen pot reduce secreţia de lapte matern) şi se pot administra după şase săptămâni de la naştere. Astfel de pilule se administrează zilnic, la aceeaşi oră. În momentul finalizării unei folii, se continuă cu următoarea, fără a se face pauză.
     
  • Injecţiile contraceptive pe bază de progesteron. Se poate recurge la această metodă la şase săptămâni de la naştere. Injecţia contraceptivă oferă protecţie pentru trei luni şi are o eficienţă comparabilă cu pilulele contraceptive (99%).
     
  • Steriletul este o altă metodă potrivită dacă alăptezi. Acesta este un dispozitiv din plastic, care conţine cupru sau un hormon (progesteron), care se eliberează treptat în organism. Steriletul pe bază de cupru se poate monta imediat după naştere, inclusiv după operaţia de cezariană, iar cel progestativ, după patru-şase săptămâni. În funcţie de dispozitiv, protecţia oferită poate dura până la cinci-zece ani. Este bine de ştiut că steriletul nu protejează de bolile cu transmitere sexuală şi că sângerările menstruale se numără printre posibilele efecte adverse ale acestei metode. Steriletul nu influenţează laptele matern.
     
  • Diafragma este o variantă posibilă de contracepţie în perioada alăptării, însă se poate folosi după şase săptămâni de la naştere (înainte de acest interval nu se poate dimensiona corect). Diafragma este confecţionată dintr-un cauciuc moale şi se foloseşte împreună cu un gel sau cu o cremă spermicidă, care nu au efecte secundare asupra alăptării.

Şi dacă nu alăptezi?

Chiar şi în cazul în care nu îţi hrăneşti copilul la sân, eşti oarecum protejată de o sterilitate temporară, care durează până la şase săptămâni. Cu toate acestea însă, pentru o mai mare siguranţă, foloseşte prezervativul. Cel mai bine este să ceri părerea medicului în legătură cu metoda contraceptivă, la controlul de rutină de după naştere. Dacă ai unele probleme de sănătate (boli hepatice, hipertensiune) sau dacă fumezi, îţi sunt contraindicate anticoncepţionalele. În principal, dacă nu alăptezi, anticoncepţionalele orale şi contraceptivele injectabile combinate sunt indicate după trei săptămâni de la naştere. În schimb, contraceptivele pe bază de progestativ pot fi luate imediat după naştere, dacă nu-ţi hrăneşti copilul la sân.

Când îţi reiei viaţa sexuală?

Indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană, organismul are nevoie de a se reface, iar acest lucru implică atât modificări de ordin fiziologic, cât şi emoţional. De obicei, medicii recomandă reînceperea contactelor sexuale după şase săptămâni de la naştere. Este adevărat că după naşterea normală, plăcerea sexuală poate fi mai puţin intensă ca înainte, din cauza slăbirii uşoare a muşchilor vaginali, însă tonifierea acestora se va reface în câteva luni. Pentru a grăbi acest lucru, poţi încerca exerciţiile Kegel (se încordează muşchii ca atunci când se înceracă oprirea urinării). Dacă ai dureri în timpul contactelor sexuale, cere sfatul medicului.