La naștere, micuțul tău are numai senzații. Prin simțuri, ajung la creier o sumă de impresii despre lumea înconjurătoare.
Dacă în viața intrauterină, mângâierile prin burtica ta rotundă îi aduceau calmul, atunci imediat după naștere, puiul are nevoie să recâștige contactul cu pielea ta. El tânjește după această formă de comunicare, deci nu ezita să-ți ții odorul în brațe cât mai mult posibil. Contactul cu pielea ta poate avea loc oricând – în timp ce îl hrănești, te joci cu el sau când îi faci baie.
Un alt mod de a-ți lăsa copilașul să descopere simțul tactil este masajul. Ca norme generale, masajul va fi executat într-o cameră încălzită, la o temperatură de minim 22°C, după băiță și înainte de somn, pentru calitățile sale de liniștire, de calmare a puiului. Cu mâinile încălzite și unse cu ulei, se va face un masaj circular, blând, la nivelul membrelor inferioare, superioare și al abdomenului. La extremități (degețelele de la mâini și picioare, tălpi, palme), masajul se face de la vârfuri la încheieturi. De reținut că masarea mușchilor abdominali și toracici favorizează mișcările respiratorii.
Nu e suficient să-l alini doar atunci când plânge, mângâierile și sărutările tale îl ajută pe bebeluș și în dezvoltarea sa emoțională. În plus, pipăitul este o funcție care se exercită și prin corpusculii tactili răspândiți pe buze și limbă, de aceea alăptarea are, iată, încă o importanță majoră, pe lângă hrănire.
Sursa