mamaplus

Pediatru: ”Diversificarea trebuie să înceapă, obligatoriu, cu un piure de morcovi”

0
//
22.10.2020

În primele șase luni de viaţă, hrana bebeluşului ar trebui să fie reprezentată în proporție de 100% din laptele matern, iar în lipsa acestuia, cel mic trebuie hrănit cu formulă de lapte. După o anumită perioadă, însă, poate fi începută diversificarea, pentru că micuţul nu se va sătura doar cu lapte. Ca urmare, părinţii sunt sfătuiți să înceapă diversificarea alimentaţiei treptat şi fără a-l forţa pe micuţ, dacă nu este pregătit pentru aşa ceva.

Specialiştii spun că diversificarea la bebeluşi presupune introducerea de alimente solide, pe rând, sub diferite forme. Desigur, în toată această schemă este necesar să se ţină cont că sunt alimente benefice bebeluşilor, dar şi mâncăruri ce nu ar trebui sub nicio formă să facă parte din diversificare.

Medicii de la Spitalul „Isis” din Constanţa sunt de părere că diversificarea trebuie să înceapă, neapărat, după primele şase luni de viaţă, iar până în acel moment bebeluşul să fie alăptat exclusiv. 

„Cu toate acestea, vârsta nu este una exactă, unii copii fiind pregătiţi mai devreme, în timp ce altii sunt reticenţi şi încep diversificarea mai târziu. Cred că nu este mamă din România care să nu ştie că supa de morcovi, ţelină, dovlecel şi păstârnac este aproape literă de lege în momentul în care, în jurul acestei vârste, bebeluşul începe să primească şi altceva de mâncare în afară de lapte. Ca urmare, reţeta vehiculată de zeci de ani pare să fie varianta cea mai agreată atât de specialişti, cât şi de mamele din ţara noastră, în ceea ce priveşte debutul diversificării unui sugar”, susțin pediatrii.

Ai mai multe variante prin care micuțul tău poate consuma morcovul: pasat, suc sau dat prin răzătoare. Pentru a beneficia de toate vitaminele acestuia, morcovul trebuie gătit deoarece fiind fiert fibrele sunt mult mai ușor de absorbit în organism.

Pe lângă vitaminele C și B, morcovul are și alte beneficii

Morcovul este considerat un aliment de bază în hrana bebelușilor fiind bogat în nutrienți. Morcovul susține și normalizează tranzitul intestinal, iar dacă bebelușul tău se confruntă cu diaree sau constipație, știi care este soluția. Această legumă ajută la întărirea sistemului osos al copilului sau la combaterea anemiei. 

Nu trebuie să faci însă abuz de morcov, deoarece, având beta-caroten, acesta poate duce la îngălbenirea pielii. Nu uita! Morcovul trebuie preparat fără coajă!