mamaplus

Patru moduri de a reduce riscul sindromului de moarte subită la nou-născut

-
//
13.12.2021

Supraîncălzirea în lunile de iarnă crește probabilitatea sindromului de moarte subită a nou-născutului. O cameră mai rece poate scădea temperatura corpului prea mult, însă un dormitor supraîncălzit poate crește riscul de apariție a sindromului de moarte subită a sugarului (SIDS), mai ales dacă bebelușul doarme în haine ceva mai groase. Reglarea temperaturii în camera bebelușului este un pas important în prevenirea SIDS și asigurarea faptului că nou-născutul tău doarme în siguranță. În timp ce există o serie de factori asociați cu SIDS, acest sindrom este în mare parte asociat cu supraîncălzirea.

În linii mari, SIDS apare atunci când un bebeluș este incapabil să se trezească când ceva nu merge bine din punct de vedere fiziologic. În consecință, în loc să strige sau să plângă, un bebeluș supraîncălzit va rămâne cel mai probabil tăcut. Până când părinții ajung la bebeluș, este posibil ca problema să fi trecut deja într-o situație de criză. Deoarece temperaturile mai ridicate îngreunează trezirea unui bebeluș la stimuli externi. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă să menținem camera bebelușului la temperaturi mai scăzute și să evităm îmbrăcarea copilului prea gros atunci când îl punem la culcare.

Nu uita că bebelușii prematuri își reglează temperatura corpului mult mai greu și prezintă un risc crescut pentru SIDS. Deci, este deosebit de important să acorzi o atenție deosebită temperaturii camerei și să-l îmbraci corespunzător.

Menține o temperatură ideală pentru somn

Majoritatea pediatrilor recomandă o temperatură de 20-22 grade Celsius. Dar fiindcă termostatul din camera principală a casei arată 22C, nu înseamnă că în camera bebelușului este aceeași temperatură.

Deși poți măsura temperatura din camera copilului cu un senzor de cameră (iar unele monitoare video pentru copii oferă acum această caracteristică), menținerea unei temperaturi constante care să fie confortabilă pentru un adult în îmbrăcăminte normală, de asemenea, este suficientă. Dacă îți este rece sau prea cald, atunci probabil că temperatura nu este potrivită nici pentru copil.

Pentru a ușura monitorizarea temperaturii, poți lua în considerare împărțirea camerei cu copilul. De fapt, AAP recomandă plasarea unui pătuț cu o saltea fermă în camera ta, pentru cel puțin primele șase luni din viața copilului. Pentru a menține temperatura camerei potrivită pentru bebeluș, va trebui să încălzești casa iarna și să o răcorești vara, în timp ce îmbrăci copilul corespunzător pentru acea temperatură.

În lunile mai reci, ar trebui să ajuți copilul să-și mențină o temperatură consistentă. Iată câteva sugestii pentru a face față temperaturilor mai reci în timpul iernii:

  • Evită să pui căciulă bebelușului în timp ce este în interior, deoarece capul este important în reglarea temperaturii corpului. Bebelușii nu se pot răci la fel de ușor cu o căciulă pe cap și există riscul ca aceasta să cadă pe fața copilului.
     
  • Îmbracă copilul într-un strat suplimentar doar dacă așa ești îmbrăcat și tu și te simți comod.
     
  • Nu lăsa în patuțul copilului cuverturi, perne și pături, deoarece bebelușul le poate trage accidental și se poate supraîncălzi sau chiar sufoca.
     
  • Nu pune niciodată o sursă de încălzire lângă copil și nu lăsa nicio sursă de căldura să sufle direct asupra sa.

Contactează medicul dacă copilul varsă, are febră sau prezintă o schimbare a stării de spirit, cum ar fi iritabilitate, sau dacă este letargic. Și, sună imediat la 112 dacă copilul tău pare amețit sau nu răspunde la stimuli.