Părinții își doresc doar ce-I mai bun pentru copiii lor și uneori pot exagera când vine vorba de grijă sau suport. În prezent gradul de conștientizare al mamelor este în creștere, iar în mediul online există o mulțime de sfaturi pentru părinți, însă ar trebui totuși să faceți diferența dintre cele bune și cele care ar putea pune în pericol sănătatea bebelușului. Chiar dacă în aparență pare a fi distractiv și inofensiv, ridicarea bebelușului de brațe sau antebrațe la vârsta de 8-9 luni este absolut inutilă și chiar periculoasă. Haideți să aflăm mai multe informații utile și recomandări de la medicul din Rusia, Daria Stoliarova.
”De ce ar trebui să ridici bebelușul de brațe și cât de periculoasă este această acțiune? Pot să vă dau un răspuns ferm și laconic – niciodată nu ridicați bebelușul de brațe! Spre exemplu, bebelușul are 7,5 – 8 luni și la această vârstă el abia începe să meargă de-a bușilea, să exploreze lumea cu ajutorul propriului corp care încă nu poate sta în poziție verticală. În acest moment, cineva îl ia de mâini, îl pune pe piciorușe și începe să-l învețe să meargă. La prima vedere, pare a fi vesel, însă în creierașul bebelușului se întâmplă niște procese nadorite, care dau peste cap sistemul nervos, care nu înțelege deloc ce se întâmplă.”, a subliniat dr. Daria Stoliarova.
La această vârstă, bebelușii sunt destul de fragili, nu își poate coordona mișcările de sine stătător și nu poate balansa, pentru că nu este încă pregătit pentru această etapă. Încercările părinților de a-l lua pe micuț de brațe nu fac decât să îi incline corpul înainte, iar piciorușele abia de ating podeaua. Aceste manevre pot duce la un dezechilibru în sistemul muscular al copilului, sunt absolut nesănătoase, iar în unele cazuri pot provoca anumite traume.
Medicul a mai subliniat că nu este necesar să vă grăbiți să-l învățați pe cel mic să facă primii pași până la împlinirea vârstei de un an.
”Doar atunci când bebelușul se va putea ridica pe piciorușe, ținându-se de premergător sau alt suport, încercând să facă primii pași, puteți să-l țineți de mijloc sau subsuori și niciodată nu-l ridicați de mânuțe!”, a mai adăugat medicul și specialista în masaj terapeutic pentru copii, Daria Stoliarova.