Nu este recomandat ca bebelușii care nu au împlinit încâ vârsta de șase luni să bea apă. Până la această etapă, este recomandată alăptarea exclusivă, în cazul bebelușilor alăptați sau oferirea formulei de lapte în celelalte cazuri.
„Chiar și când sunt foarte mici, bebelușii au instinctul de a bea când le e sete. Când au acea sete și trebuie să bea, lichidul de care au nevoie e laptele mamei sau formula de lapte”, a explicat medicul Jennifer Anders, medic pediatru la centrul Johns Hopkins din Baltimore.
Se pare că rinichii bebelușilor nu sunt suficient de maturi, iar odată cu apa în exces se poate elimina și sodiul, iar eliminarea sodiului din organism poate afecta buna funcționare a creierului.
De ce nu trebuie să oferim apă bebelușilor mai mici de 6 luni:
• copilul nu va lua suficienți nutrienți din laptele matern sau din laptele praf;
• apa umple stomacul, diminuând pofta de mâncare;
• în cazuri rare poate să apară intoxicația cu apa (determinată de faptul că apa strică echilibrul electroliților din corpul copilului determinând scăderea nivelului de sodiu din corpul său);
• apa oferită înainte de 6 luni reprezintă un factor de risc pentru diaree și malnutriție.
Simptomele intoxicării cu apă la bebeluși sunt iritabilitatea, apatia, umflarea feței și temperatura corpului scăzută, mai joasă de 36 grade.
Există situații foarte rare, în care părinții le pot da bebelușilor o cantitate foarte mică de apă, în cazul constipației sau când este caniculă, însă întotdeauna părinții trebuie să solicite părerea unui medic înainte de a face acest lucru.
Sursa