mamaplus

Iritațiile din jurul guriței la bebeluși – de ce apar și cum să le tratezi

-
//
29.10.2021

Chiar dacă iritațiile sunt comune la copii și dispar de la sine în cele mai multe cazuri, medicii sugerează să fii atentă la alte simptome pe care le are micuțul tău și să ții sub observație problema. Iritațiile din jurul gurii sau dermatita periorală sunt de obicei ușoare și pot fi tratate și prevenite foarte ușor. Există totuși și cazuri în care trebuie să mergeți la un medic pediatru.

Dacă iritația este însoțită și de alte simptome, precum voma, dificultăți de respirație, febra ridicată, modificări comportamentale sau un declin al sănătății în general, este necesar să apelați la un medic, pentru că poate fi dificil să descri iritația în cadrul unei convorbiri telefonice.

Anumite iritații din jurul gurii pot avea mai multe cauze și tocmai de aceea medicul va examina atent iritația, localizarea acesteia, dimensiunea și severitatea, precum și durata ei pentru a putea să pună un diagnostic corect și să o trateze eficient.

Tot în astfel de situații nu este recomandat să apelezi la grupurile de mămici de pe rețelele sociale, pentru că vei irosi timp și vei avea o varitate de răspunsuri pe care mamele le dau reieșind din propria experiență care s-ar putea să nu coincidă cu cazul vostru.

Iritația cauzată de salivă

Iritația cauzată de salivă se produce atunci când copilul salivează excesiv și se întâmplă cel puțin o dată în perioada în care debutează dentiția. Cauza principală ar fi umiditatea constantă care afectează zona sensibilă a gurii, iar în unele cazuri poate să se infecteze, cauzând impetigo la nou-născuți, care este o infecție bacteriană contagioasă.

Cel mai simplu și sigur tratament în cazul unei iritații provocate de salivă este să aplici o barieră antibacteriană în zona afectată, seara înainte de culcare, dar și să îngrijești zona din jurul guriței copilului cu apă și săpun și să aplici un gel lubrifiant pe bază de lanolină. Pentru a preveni apariția iritației cauzate de salivă, trebuie să încerci să păstrezi zona cât mai uscată, tamponând ușor cu ajutorul unei bavete curate.

Aftele bucale la bebeluși

Una dintre cele mai obișnuite cauze ale iritației din jurul gurii a bebelușilor sunt aftele orale, în special pentru cei cu vârsta mai mică de 6 luni. Aftele bucate se produc deoarece nou-născuții nu au încă un sistem imunitar bine dezvoltat, riscul apariției crescând și dacă micuțului i-au fost administrate anumite antibiotice sau dacă suferă de astm sau afecțiuni pulmonare.

Simptomele aftelor bucate includ piele crăpată la coltul gurii și pete de culoare albă pe buze, pe limbă sau în interiorul cavitații bucale. Dacă încerci să cureți aceste pete albe vei observa țesut înroșit care sângerează ușor. Aftele pot să se multiplice și sunt imposibil de îndepărtat. Unii bebeluși care suferă de afte nu prezintă nici un disconfort, în timp ce alții pot avea dureri care îi împiedică să mănânce.

Cum se tratează aftele bucale la bebeluși

De cele mai multe ori, aftele orale dispar fără tratament într-o săptămână sau două, însă dacă afta îl împiedică pe cel mic să mănânce sau dacă durează mai mult de două săptămâni, este recomandat să consulți medicul, care îți va prescrie o soluție antigungică pentru a ameliora disconfortul și a elimina petele albe din interiorul cavitații bucale.

Dacă copilul este suficient de mare pentru a consuma alimente solide, medicul ar putea să recomande iaurt, pentru că acesta conține lactobacili benefici în lupta împotriva aftelor.  În situația în care copilului îi apar foarte des afte bucale, acest lucru ar putea indica alte probleme medicale. În acest caz este bine să consulți un doctor de specialitate pentru mai multe investigații.