Nașterea unui copil este un motiv de bucurie pentru fiecare mămică. Dacă ai devenit mamă pentru prima dată, este foarte probabil ca anumite aspecte ce țin de îngrijirea micuțului să-ți fie încă necunoscute și drept urmare, să te streseze.

Iată de ce am hotărât să venim cu câteva explicații în ceea ce privește igiena bebelușului, și anume cum e coresc să-i curățăm urechile, penturu a evita formarea unor dopuri de cerumen sau mai grav, apariția unor otite.

Ce trebuie să ştim despre urechea nou-născutului?
Urechile au 3 părți: urechea externă, formată din pavilion şi conductul auditiv extern, urechea medie care se află în spatele timpanului şi urechea internă.

E important ca fiecare mamă să știe că cerumenul nu este mizerie şi este natural şi important să existe în ureche, pentru a o proteja de infecții.

Partea care produce cerumen este conductul auditiv extern. Acesta este prevăzut cu un mecanism de autocurățire. Permanent există un flux de celule dinspre interior spre exterior care asigură eliminarea cerumenului vechi împreună cu celulele descuamate de pe piele şi impuritățile fixate. 

Cum să curățăm corect urechile nou-născutului?
Prima și poate cea mai importantă regulă pe care trebuie să o respectăm atunci când curățăm urechile bebelușilor și nu numai, este să nu introducem obiecte străine, cum ar fi, de exemplu, bețișoarele de vată cu sau fără opritor, agrafe, bețe de chibrit cu vată etc.

Odată ce timpanul se află la o distanță destul de mică de intrarea în ureche și țesuturile sunt extrem de delicate, bețișoarele de vată ar putea să-l rănească pe cel mic, afectându-i auzul. În plus, dacă deja s-a acumulat cerumen, problema se va agrava, împingându-l in profunzime.

Dr. Cipriana Perederco recomandă ca urechea bebeluşului să se curățe cu un prosop umed şi cald, pe pavilion şi în jurul conductului auditiv, atât cât ne permite să o facem cu degetul.

Chiar dacă în ureche a mai rămas cerumen, nu e indicat să-l îndepărtăm cu cu bețișoarele de vată. Pe bebeluş nu îl va deranja, așa că cel mai bine este să așteptăm ca a doua sau a treia zi, în mod fiziologic, cerumenul din ureche să ajungă către exterior şi îl vom curăța din nou în acelaşi mod. 

„După vârsta de 6 luni se pot folosi soluții blânde sub formă de picături, care ajută la eliminarea mai eficientă a cerumenului.”, susține specialistul.

Totuși, utilizarea acestor soluții nu este obligatorie și se recomandă, de obicei, numai dacă în urechi se produce prea mult cerumen. 

„Majoritatea soluțiilor pentru cerumen conțin agenți tensioactivi vegetali şi/sau apă de mare, nu sunt iritante şi nu rănesc țesuturile delicate ale urechii bebeluşului.”, a completat doamna doctor.

Când ne adresăm la medic?
- Când scurgerea din ureche este de culoare roşie sau are un aspect purulent şi miros urât;
- Dacă suspectăm ca s-a format un dop de cerumen.