mamaplus

Gurița bebelușului trebuie igienizată chiar dacă nu i-au apărut încă dințișorii

-
//
11.03.2021

Igiena orală sănătoasă începe înaintea apariției dinților de lapte, chiar din primele zile de viață a bebeluşului. De la naştere şi până erup primii dinți, igiena copilului trebuie menținută astfel: se foloseşte o compresă sterilă de la farmacie şi se şterg cu atenție gingiile copilului, suprafața internă a obrajilor, limba, cerul gurii şi planşeul bucal. Acest lucru se face cel puțin o dată pe zi, seara înainte de culcare, dar este preferabil să se procedeze astfel chiar de două ori pe zi, dimineața şi seara.

Odată cu aparitia primului dinte, între lunile 6-12 de viață, poți începe să folosești periuța de dinți. Există pe piață o ofertă variată de produse pentru igiena orală a celui mic, în funcție de vârstă. Pentru a nu-i răni gingia celui mic, periuța trebuie să fie moale și să aibă margini rotunjite. Periuța cu peri de silicon care se introduce pe degetul mămicii este foarte indicată pentru această perioadă. Perierea simplă, doar cu puțină apă, e suficientă, însă dacă medicul de familie sau pediatrul/ dentistul copilului recomandă pasta de dinți, folosește o cantitate foarte mică.

O igienă orală neadecvată şi acumularea plăcii bacteriene duc la apariția cariilor. Astfel, pot apărea diverse probleme dentare întâlnite în rândul copiilor: carii şi complicații ale acestora, accidente de erupție, gingivite, etc. Prevenirea apariției cariilor de biberon joacă un rol vital, pentru că de obicei acestea sunt descoperite când dintele e foarte afectat.