Copilul cu diaree nu poate consuma orice. Unele alimente sunt permise și chiar recomandate, altele sunt strict interzise pentru că pot înrăutăți starea micuțului. Administrarea de lichide este foarte importantă, deoarece copilul cu diaree se poate deshidrata foarte ușor.
Deshidratarea este o afecțiune gravă la sugari și copii mici pentru că odată cu scaunele apoase se elimină și substanțe nutritive care ajută organismul să funcționeze. Lichidele pierdute trebuie să fie înlocuite pentru a nu se produce deshidratarea celulară.
Pentru hidratarea celulară se pot folosi săruri de rehidratare din farmacii, ceai neîndulcit sau apă plată, însă cel mai important lucru este ca lichidul să fie administrat în doze mici — cu lingurița.
În cazul sugarilor care sunt hrăniți mixt sau doar cu lapte praf, se recomandă trecerea imediată pe formulă fără lactoză și rehidratarea copilului.
Sunați-vă medicul pediatru și mergeți la un consult pentru verificarea stării de sănătate a copilului. Efectuați investigații care să ajute la stabilirea cauzei și începeți tratamentul igieno-dietetic și medicamentos care diferă în funcție de etiologia și severitatea diareei.
În general, în primele zile, din acest tip de diete sunt excluse următoarele alimente: lactate (lapte, iaurt, smântână), legume și fructe crude, alimente prăjite, dulciuri concentrate, creme și ciocolată. Printre alimentele recomandate în dieta copilului cu diaree regăsim orezul fiert, brânza proaspătă, merele coapte, bananele, supa de zarzavat strecurată, carnea fiartă, morcovul fiert, pâinea prăjită și covrigii.
În cazul în care copilul are diaree, nu îi administrați tratament după recomandările celor din jur sau bazându-vă pe recomandările anterioare ale medicului, căci puteți ascunde simptome ale unor afecțiuni grave. Ideal este să stabilizați copilul și apoi mergeți la medic pentru un diagnostic corect, recomandă medicii pediatri.
Se consideră că un copil are diaree atunci când elimină în aceeași zi un număr mare de scaune (mai mult de 3 – 5) modificate, cu conținut lichid. Cele mai multe episoade diareice au cauze infecțioase (virusuri, bacterii, paraziți), dar pot fi cauzate și de greșeli de alimentație, după terapia cu antibiotice, anumite medicamente sau în caz de alergie alimentară.
Cu cât un copil este mai mic, cu atât diareea este un semnal de alarmă, deoarece prin scaunele diareice copilul se poate deshidrata, poate să nu asimileze nutrienții, deci nu ia în greutate, și nu se poate dezvolta normal. De aceea, notați-vă informații despre frecvența și aspectul scaunelor, dacă ați schimbat ceva în alimentația copilului (ați introdus un nou aliment, ați schimbat sursa de apă, ați schimbat ceva în mediul copilului etc.).
În cazul în care micuțul prezintă somnolență sau agitație, plâns inconsolabil, febră, scaune lichide frecvente, dacă vomită sau refuză alimentația, este urgentă prezentarea la medic.