mamaplus

În curând vei deveni mămică? Cum să-ți pregătești casa pentru sosirea bebelușului

-
//
15.02.2021

Venirea pe lume a unui copilaș este întotdeauna un motiv de bucurie pentru toată familia lui. Timp de 9 luni, atât părinții, cât și bunicii, frații și celelalte rude, se pregătesc de ziua cea mare. Un aspect extrem de important este și pregătirea locuinței pentru sosirea bebelușului. Micuțul va avea nevoie de o casă sigură și de o atmosferă călduroasă pentru a crește sănătos și fericit.

Pentru că știm că vrei să-i oferi copilului tău tot ce e mai bun, ți-am pregătit câteva recomandări despre cum ai putea să pregătești locuința pentru venirea copilașului.

Camera nou-născutului

Pentru confortul copilului și al părinților, e bine să alegi cea mai călduroasă cameră din locuință, ferită de agitația domestică, dar totuşi învecinată cu dormitorul părinților. 
Indiferent de cum aranjezi camera copilului, din această încăpere nu trebuie să lipsească stocuri de scutece, şervețele umede, tampoane sterile şi alcool sanitar pentru îngrijirea ombilicului – pe care să le depozitezi într-un spațiu la îndemână, precum un coş, şi o lampă cu lumină slabă, care să fie plasată în apropierea pătuțului.

Nu încărca inutil dormitorul bebeluşului cu jucării, cărți, obiecte de care veți avea nevoie mai târziu; înainte de sosirea bebeluşului achiziționați doar strictul necesar: un pătuț, un balansoar, masa pentru schimbat scutece şi o comodă unde să îi păstrați hăinuțele curate şi lenjeria.

De reținut:

-Nu depozita produsele folosite pentru baia copilului în dormitorul acestuia; prin umezire, articolele creează o atmosferă încărcată, ce favorizează răspândirea alergenilor şi formarea mucegaiului – factori deosebit de nocivi pentru un nou-născut şi pentru adulți deopotrivă!
-Nu folosi vopsea pe bază de plumb în camera copilului, iar dacă totuşi pereții au fost vopsiți cu un astfel de produs, testați, cu ajutorul unui specialist, nivelul de plumb pentru a fi siguri că viața bebeluşului nu este în pericol; 
-Pătuțul nu este un spațiu pentru depozitare şi nu trebuie încărcat inutil cu jucării, cuverturi sau alte tipuri de învelitori;
-Verifică ca pătuțul să nu prezinte defecte, părți lipsă, zăbrelele să nu fie poziționate la o distanță mult prea mare una de celalaltă (spațiu prin care să se strecoare bebeluşul), stâlpii de susținere să nu favorizeze agățarea hăinuței copilului şi să nu existe nicio modalitate prin care capul lui să rămână blocat (găuri în traverse). 

Dezinfectarea spațiilor

Înainte de venirea bebelușului, e nevoie ca locuința să fie bine curățită și aerisită, astfel încât micuțul să nu fie expus unor riscuri (mucegai, infecții, substanțe alergene, praf, fum etc.)
În mod riguros, curăță şi igienizează toate suprafețele atacate de microbi: mânerele uşii, vasul de toaletă, suprafețele din bucătărie ce intră în contact cu hrana.

Securizați casa treptat, pe măsură ce creşte bebeluşul

Eliminarea oricăror substanțe sau elemente de construcție periculoase pentru cel mic, este extrem de importantă pentru ca cel mic să crească sănătos. Totuși, în ceea ce ține de amenajarea unei locuințe baby friendly, părinții trebuie să țină cont și de particularitățile de vârstă.

Pentru ca locuința să fie un mediu sigur pentru bebeluş, va trebui să întreprinzi câteva măsuri de precauție:
-înlocuirea prizelor cu unele acoperite de un capac,
-aspirarea covoarelor, mochetelor,
-curățarea completă a podelelor de orice obiect contondent sau nu pe care bebeluşul l-ar putea înghiți (monede, nasturi, ace, cuie etc.),
-prinderea cablurilor de pereți, pentru ca micuțul să nu se împiedice;
-înlăturarea obiectelor ascuțite din zonele circulate.
-instalarea porților de siguranță la capetele fiecărei scări;
-înlăturarea plantelor de la nivelul solului – unele specimene sunt otrăvitoare, cum ar fi florile de Iris ori Steaua Crăciunului (Poinsettia);
-evitarea plasării pieselor de mobilier lângă ferestre;
-montarea de opritoare de uşă intacte, fără părți detaşabile, ce pot cauza moartea copilului prin sufocare;
-încastrarea în perete a pieselor de mobilier, accesoriilor, cărților voluminoase şi a altor obiecte de acest gen pentru ca bebeluşul să nu se rănească încercând să le deplaseze de la locul lor;
-uscătoarele, fiarele de călcat şi alte dispozitive asemănătoare trebuie scoase din priză şi înlăturate din aria vizuală a celui mic.

Cel mai bun sfat este să abordezi lucrurile treptat şi să securizezi casa în etape, pe măsură ce creşte bebeluşul şi în conformitate cu manifestările specifice fiecărei vârste. 

Îmbunătățește-ți tehnicile de prim-ajutor

Instalează un monitor video în camera nou-născutului pentru a-l avea sub supraveghere în permanență. Totodată, nu uita să-ți pregătești o trusă medicală cu toate cele necesare pentru îngrijirea nou-născutului și pentru situațiile de urgență. Încă o idee utilă ar fi să-ți pregătești o listă cu toate contactele specialiștilor de ajutorul cărora ai putea avea nevoie.

Citește și: Victoria Lungu - o mamă severă. Fiica ei, Valeria: „O bătaie la timp, pentru unii copii, este binevenită...”