Baia generală a unui bebeluș se face de câteva ori pe săptămână și nu este bine să se facă chiar în fiecare zi deoarece poate afecta pielea delicată a acestuia. Baia se face în scopul păstrării igienei pielii sugarului și pentru prevenirea apariției infecțiilor. Bebelușul trebuie obișnuit cu apa și cu un program de baie generală.
Îngrijirea lui este un lucru deosebit de important pentru menținerea sănătății lui. Părinții țin cont de acest lucru și încearcă să respecte sfaturile primite de la medicii pediatri. Unii dintre ei recomandă baia generală zilnică, alții doar de 3 ori pe săptămână (deoarece se spune că ar usca prea tare pielea micuțului).
Cum trebuie să fie temperatura în camera unde se face baie bebelușului?
Bebelușul va plânge imediat dacă îi este frig sau îi este foarte cald. De aceea temperatura în cameră este necesar să fie una confortabilă, de 24 grade Celsius. Recomandat este să se utilizeze un termometru de camera și să se verifice mereu temperatura, să se prevină scăderea ei din cauza curenților de aer.
Apa în care se face baie bebelușului trebuie să aibă aproximativ 37 grade Celsius. Având în vedere că pielea din zona cotului este mai sensibilă, mama poate încerca temperatura apei introducând cotul ei în cădiță. Un bebeluș se va simți și mai confortabil dacă apa are o temperatură chiar mai mare de 38 grade Celsius. La 37 de grade Celsius va avea tendința de a se speria ca și cum apa este prea rece și de a-și retrage piciorușele.
Cădița pentru baie se umple cu apă doar până la jumătate, astfel bebelușul va fi spălat mai ușor decât dacă ar fi plina cu apă. Bebelușul care este foarte mic (sugar), se introduce ușor în apă, mama îl va ține cu mâna stângă de subsuoară astfel încât să-i sprijine și ceafa și să ajungă cu palma la umăr, iar cu cealaltă mână îl va apuca de glezne. După ce este pus ușor în apă, îl ține cu mâna stângă, îl lasă picioarele libere și îl spală cu mâna dreaptă. Pielea micuțului nu se spală direct cu săpunul, se folosește spuma de la săpun și o cârpa moale și fină.
Problema temperaturii apei apare și la botez. De obicei apa sfințită în care preotul va realiza botezul bebelușului este destul de rece pentru micuț și acest lucru îl face să reacționeze nervos, să plângă în hohote. Sensibilitatea bebelușului la frig este accentuată, pentru că pielea lui este delicată și organismul nu este călit. La un astfel de eveniment părinții trebuie să cumpere un trusou de botez și să facă tot posibilul pentru ca micuțul să se simță cât mai confortabil după ce este scos din apă.
Mare atenție când se spală bebelușul cu apă chiar și acasă, acesta trebuie ținut cu atenție și protejat pentru ca stropii de apă să nu-i intre în ochi și în nas. Trebuie să fie spălat destul de repede deoarece astfel este posibil să înceapă să plângă mai ales din cauza faptului că este ud pe piele și prin curenții de aer el poate avea senzația de frig. Pentru a fi sigur că nu se întâmplă acest lucru, temperatura în cameră trebuie să fie destul de ridicată, să fie cât mai cald și astfel copilul să poată sta mai mult timp ud, cât timp durează baia.
Alte lucruri utile pentru baia generală a bebelușului sunt produsele cosmetice (săpunul special pentru bebeluși, vata hidrofilă pentru ștergerea urechilor, compresa pentru ștergerea ochilor) care se folosesc pentru igiena și prosopul moale care trebuie să fie la îndemână, pe masa de înfășat.
După baie, bebelușul se pune pe un prosop mare, întins pe spate, cu burtica în sus, apoi va fi cât mai bine șters, pentru a avea pielea uscată, iar la final i se pune scutecul și urmează să fie înfășat. Dacă trebuie îmbrăcat cu scutec, body și bonețică, acestea trebuie pregătite din timp. Bebelușul trebuie supravegheat tot timpul, și în cadită (pentru a nu se îneca), și pe masa de înfășat (pentru a nu cădea), este foarte important ca el să fie în orice moment în siguranță.