Sistemul imunitar al unui nou-născut nu este la fel de eficient ca cel al unui adult sau al unui copil mai mare și este nevoie de mai multe luni înainte ca un bebeluș să poată lupta împotriva infecțiilor. Deci ce putem face pentru a ne proteja micuții de febră în primul an de viață?
Află ce rol are imunitatea dobândită prin laptele matern, de ce febra este tratată serios în primul an de viață și ce măsuri de siguranță trebuie să instituim pentru a ține cât mai departe virusurile și bacteriile de bebeluș.
Nu există nicio metodă care să ofere garanția că bebelușul tău nu se va îmbolnăvi sau nu va face febră, dar poți să reduci riscul.
„Stai departe de oamenii bolnavi și ai grijă ca toată lumea să își spele mâinile înainte de a ține copilul în brațe. Nu permite străinilor să-ți atingă copilul. Nu îți scoate afară nou-născutul sau nu lăsa copiii mici să îl viziteze timp de aproximativ o lună de la naștere. Alăptează-ți copilul timp de cel puțin un an.”
Având în vedere că acestea sunt unele dintre cele mai comune metode considerate eficiente în protejarea bebelușului de a nu se îmbolnăvi - sunt șanse mari să fi început să le fi auzit imediat ce ai intrat în maternitate, dacă nu chiar cu luni înainte. Este corect să spunem că ar fi mult mai ușor să fii părinte, dacă ar exista modalități prin care am putea ține toți copiii departe de boli - cel puțin în primele luni de viață. Din nefericire, nu există nicio metodă care să ofere garanția că bebelușul tău nu se va îmbolnăvi sau nu va face febră. În schimb, este foarte posibil ca tu să reduci semnificativ riscul îmbolnăvirii sale.
Sistemele noastre de apărare
Sistemul imunitar este un sistem complex, capabil de lucruri uimitoare. În general, sarcina sa principală este de a vă proteja recunoscând tot ce intră în corp, determinând dacă este străin, anlizând dacă este prieten sau dușman, și răspunzând în consecință. Când corpul se confruntă cu apărare împotriva intrușilor, precum bacterii sau viruși, de exemplu, multe tipuri de celule din organism intră în acțiune. Unele reacționează prin producerea de proteine care luptă împotriva infecțiilor - numite anticorpi. Altele, precum celulele albe din sânge, sunt capabile să atace direct bacteriile și să le distrugă. Prin metode precum acestea, sistemul imunitar al corpului tău este adesea capabil să prevină îmbolnăvirea ta și te ajută să îți revii, dacă te-ai îmbolnăvit.
Apărarea nou-născutului
Știm că sistemul imunitar al unui nou-născut nu este la fel de eficient ca cel al unui adult sau al unui copil mai mare și că este nevoie de mai multe luni înainte ca un bebeluș să poată lupta împotriva infecției, precum este nevoie și pentru ca sistemul imunitar al unei persoane să ajungă la maturitate deplină. Cu toate acestea, ați putea fi plăcut surprinși să aflati că nou-născuții sunt mult mai bine protejați decât ați putea crede împotriva potențialelor boli. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul sarcinii, anticorpii din sistemul imunitar al mamei care luptă împotriva bolilor sunt capabili să se deplaseze prin placentă și în corpul copilului.
Din fericire, acești anticorpi sunt activi timp de câteva luni și sunt capabili să ofere nou-născuților un nivel suplimentar de protecție pentru multe boli frecvente care apar în această perioadă importantă în care micuții nu pot să își producă proprii anticorpi. Totuși, toate lucrurile bune trebuie să aibă un sfârșit, iar sugarii beneficiază treptat din ce în ce mai puțin de anticorpii de la mamă - aceasta dacă nu sunt alăptați.
Valoarea laptelui matern
Laptele matern nu are numai o valoare nutrițională incontestabilă, ci oferă sugarilor și un plus de protecție imună pe care nicio formulă comercială nu a reușit să o reaplice. Acest lucru se datorează faptului că și colostrul - primul lapte produs de noile mămici - conține un număr mare de anticorpi și alte celule de combatere a infecțiilor. Prin intermediul laptelui matern, mamele care alăpteaza le pot oferi copiilor lor o sursă continuă de anticorpi valabilă mult timp după hrănire. În consecință, bebelușii alăptați sunt protejați împotriva multora, dacă nu chiar împotriva tuturor bolilor la care mamele lor sunt „imune”.
Datorită acestei îmbunătățiri semnificative a imunității, s-a dovedit că bebelușii alăptați se îmbolnăvesc mai rar, suferă de mai puține infecții ale urechii și experimentează simptome mai puțin severe atunci când se îmbolnăvesc. Deși este posibil să fiți familiarizați cu riscul încălzirii inegale și cu arsurile asociate încălzirii laptelui mamar la microunde, trebuie să știți că se presupune că microundele distrug proprietățile imune ale laptelui.
Frica de febră
Să ai un copil cu nasul înfundat poate fi o sarcină grea, deoarece, de cele mai multe ori, asta înseamnă că micuțul nu va mânca și nu va dormi corespunzător și va fi agitat, pe lângă aceasta, există motive și mai importante pentru a evita expunerea copilului la răceală obișnuită. Păstrarea copiilor mici la distanță de răceli și febră este mai mult decât o problemă de confort. Din cauza sistemelor imune imature, sugarii sunt mai puțin capabili să lupte împotriva infecțiilor, față de copiii mai mari și de adulți. În timp ce bebelușii au aceleași șanse ca și noi să prindă o infecție virală și relativ inofensivă, ei au șanse mult mai mari să prezinte o infecție bacteriană gravă și posibil copleșitoare pentru ei. În timp ce febra însoțește, de obicei, infecția virală inofensivă, ea servește și ca semn de avertizare pentru infecția mai gravă.
Acesta este motivul pentru care febra bebelușului este luată mult mai în serios în primele luni de viață și pentru care, aproape întotdeauna, necesită o vizită la cabinetul medicului, în cel mai bun caz, și deseori posibilitatea reală pentru efectuarea testelor de sânge și de urină, internarea în spital și administrarea de antibiotice IV.
Folosirea prudenței și a bunului simț
Înțelegând ceea ce știi acum despre sistemul imunitar al unui bebeluș și despre beneficiile pe care i le conferă anticorpii mamei, ai putea să te întrebi de ce încă mai suntem prudenți cu nou-născuții alăptați. La urma urmei, știm că ei sunt relativ bine protejați de anticorpii mamei lor săptămâni întregi după naștere, chiar și atunci când nu sunt alăptați, și luni sau chiar ani după naștere, dacă sunt alăptați. Motivul este cel mai probabil unul de bun simț.
Cu toate că sugarii nu sunt lipsiți în întregime de apărare, pe lângă alăptare, există multe modalități eficiente și practice de a vă menține copilul sănătos. Aceste modalități de protejare a copilului implică măsuri simple, precum spălarea mâinilor, evitarea persoanelor care cel mai probabil sunt bolnave (categorie în care nu se includ numai persoanele cu febră, nas curgător sau tuse profundă – categorie despre care se știe că prezintă o formă contagioasă de răceală obișnuită sau o alta). Orice poți face în mod rezonabil pentru a ajuta la limitarea cererilor plasate asupra sistemului imunitar al bebelușului tău în primele luni de viață, va contribui la menținerea sănătății sale și vă va face pe amândoi mai fericiți.
Cum începe dezvoltarea sistemului imunitar:
Sistemul imunitar al bebelușilor nu este la fel de puternic ca cel al adulților. Dar alăptarea și vaccinarea micuților vă vor ajuta să îi protejați de boli grave.
Imunitatea pasivă transmisă de la mamă la naștere nu durează prea mult și va începe să scadă în primele săptămâni și luni după naștere.